Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Vevericu interesuje samo obuća (VIDEO) Vevericu interesuje samo obuća (VIDEO) Ova mala krznašica veoma je odlučna kada je u pitanju omiljeni fetiš....
Šta su "kokošije grudi" i kako se leče?
Објављено: 15.05.2011

"Kokošije grudi" su deformitet grudnog koša koji se javlja relativno često u dečjem uzrastu. Grudna kost je izbočena, najčešće u srednjem i donjem delu, što utiče na nepovoljan položaj rebara, pa je čitav prednji deo grudnog koša nepravilnog oblika.

Šta su

Najčešće se radi o simetričnom deformitetu, ali se može javiti i u asimetričnom obliku. Uzrok nastanka nije poznat u potpunosti, ali kako se često javlja u istim porodicama pretpostavlja se da je naslednog karaktera. Češće se javlja kod muške dece, pa to treba imati u vidu kada neko u porodici ima ovu vrstu deformiteta.

Do nepravilnosti u rastu grudne kosti dolazi kada njenih deset centara okoštavanja ne sazrevaju istovremeno. Deformitet će biti izraženiji srazmerno broju centara sazrevanja koji su zahvaćeni ovom nepravilnošću. Na ovaj proces sazrevanja na možemo da utičemo ni na koji način spolja, pa samim tim ni preventivno da delujemo i sprečimo pojavu deformiteta. On se može uočiti već u prvoj godini života, najkasnije u trećoj ili četvrtoj. Ne ugrožava vitalne funkcije srca i pluća, ali zbog ograničene pokretljivosti grudnog koša i nepravilnog položaja rebara, dolazi do smanjenja ventilacije pluća, pa su ova deca podložna čestim infekcijama disajnih organa.

Teški oblici deformiteta su veoma retki i oni se rešavaju operativnim putem. Kokošije grudi srednjeg i lakšeg oblika se leče kineziterapijskim tretmanima i plivanjem.

Ciljanim vežbama jačaju se mišići grudnog koša, ramenog pojasa i leđa. Mišićnom snagom može bitno da se ublaži deformitet, a povećanjem mase mišića smanjuje se estetski problem.

U programu vežbi značajnu ulogu imaju vežbe disanja koje utiču na povećanje ventilacije pluća i jačanje pomoćne disajne muskulature. Kako ovaj deformitet ima progresiju u određenom stepenu, dete mora da bude pod redovnom lekarskom kontrolom sve do kraja rasta.

Izvor: Yu mama

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Kokošije grudi: Ako ne pomognu vežbe - operacija
Problem kokošijih grudi se javlja kod školaraca. Deformitet sa rastom pacijenta postaje izraženiji, i dete do završetka razvoja mora da bude pod nadzorom fizijatra.

Obloga od belog luka
Oblogu prislonite na deo tela koji je kritičan. Na primer, ako mnogo kašljete, stavite je na grudi

Planule silikonske grudi u pola cene
Privatna klinika u Glostrupu u Danskoj, specijalizovana za plastičnu hirurgiju, ugovorila je za samo dva dana, tokom nedelje i ponedeljka, ugradnju novih silikonskih grudi za 350 pacijentkinja u ukupnoj vrednosti od oko 870.000 evra.

Poklonila sedmogodišnjoj kćerki uvećanje grudi
Jedna devojčica u Velikoj Britaniji je za svoj sedmi rođendan od majke dobila na poklon vaučer za povećanje grudi u iznosu od 6.000 funti (9.800 dolara).

Šta se dešava sa grudima u trudnoći
Evo odgovora na neka od najčešćih pitanja vezanih za grudi, seks i trudoću.

Uz ime napisati i veličinu grudi
Devojke zaposlene u lancu prodavnica donjeg veša "Change" u Švedskoj nedavno su dobile direktivu da na tablici s imenom koju nose na grudima istaknu i obim grudi i veličinu korpe.

Redovan samopregled grudi najvažnije sredstvo prevencije
Rak dojke je jedan od najčešćih tumora u Srbiji. Šanse za izlečenje su više nego dobre, ali je pravovremeno otkrivanje i dalje najbitnije kod ove bolesti.

Svaka sedma devojka želi estetsku operaciju
Većina mladih devojaka u Britaniji želi na plastičnu operaciju, a skoro polovina planira da ode pod nož u skoroj budućnosti, otkrivaju rezultati novog istraživanja.

Učiteljice, kakva je ovo čokolada?
U osnovnoj školi u Australiji deci podeljene čokoladice u obliku penisa, grudi, zadnjica i parova u zanosu strasti.

IZNAJMLJUJE GRUDI: Dojenje - 20 evra sat!
Jedna francuska medicinska sestra objavila je oglas u kome nudi usluge dojenja