Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Bla,bla,bla, znate li uopšte o čemu ona priča? (VIDEO) Bla,bla,bla, znate li uopšte o čemu ona priča? (VIDEO) Ova beba je odmalena razvila svoj jezik. Da li će i kada poraste pričati istom brzinom...
Prijemni za srednje škole 18-19. VI
Објављено: 18.04.2012

Završni ispiti za upis u srednje škole u Srbiji za školsku 2012/2013. godinu biće održani 18. i 19. juna, izjavio je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Prijemni za srednje škole 18-19. VI

"Kad je reč o završnim ispitima, test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika biće 18. juna od 10 do 12 sati.

Kad je reč o završnemo testu iz matematike on će biti dan kasnije, 19. juna, od 10 do 12 sati", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama biće održani 8, 9. i 10. juna.

Konkurs za upis u srednje škole i informator za 2012/2013. godinu biće od sutra u prodaji.

"Konkurs za upis u srednje škole i informator za školsku 2012/2013. godinu pojaviće se sutra u javnosti. Konkurs je gotov, biće dostupan javnosti, učenicima i nastavnicima", rekao je ministar.

Obradović je kazao da će 21. i 28. aprila u osnovnim školama u Srbiji biti održani probni završni testovi, kao što je to bilo i prošle godine.

"Test počinje u devet sati, a kasnije u toku dana biće održan i drugi. Polažu se probni testovi iz srpskog, odnosno maternjeg, jezika i matematike. Svi zadaci će biti nepoznati", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ove godine će oko 78.000 učenika završiti osnovno obrazovanje i svi će izaći na završni ispit.

"Na završnom ispitu će struktura zadataka biti drugačija nego prošle godine - 25 odsto zadataka će biti poznato, iz već objavljenih zbirki, 25 odsto će biti sa izmenjenim redosledom odgovora, ili izmenjenim brojevima, a 50 odsto biće nepoznato", kazao je Obradović.

Ministar je rekao da će redosled kandidata za polaganje završnih ispita biti utvrđen kroz nekoliko kriterijuma - uspeh u prethodnom školovanju, maksimum 60 bodova, rezultati sa takmičenja, kao i rezultati na završnim ispitima (20 bodova je maksimum za maternji jezik i 20 za matematiku).

Takođe, učenici za upis u srednju škole popunjavaju listu od 20 želja, a obrasci, prijave i liste nalaze se u konkursu, koji će od sutra biti u prodaji.

Izvor: Beta

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
U srednjim školama za nadarene 3.000 mesta
Prijemni ispiti za nadarene osmake koji žele da upišu matematičku i filološku gimnaziju, završavaju se sutra, a u tim školama biće upisano oko 3.000 učenika. Rezultati će biti poznati u ponedeljak, ali osmaci u škole neće biti upisani sve do kraja juna, do kada će morati da budu objavljeni i rezultati sa završnih ispita.

Dovoljno mesta za sve srednjoškolce
Upisuje se 70.000 maturanata.

Prijemni pre završnog ispita
I ove godine mali maturanti koji žele da se upišu u neku od srednjih škola za talente moraće u željenoj školi prethodno da polože prijemni ispit.

U srednjim školama dovoljno mesta za sve učenike
Pre upisa u srednje škole, svi osmaci izlaze na završni ispit koji će polagati 18. i 19. juna, prvog dana iz srpskog (maternjeg) jezika, a narednog i zadatke iz matematike.

Za upis u srednje škole maksimum 60 bodova
Deca mogu imati maksimum 60 bodova za upis u srednje škole. Pobeda na međunarodnim takmičenjima donosi od 20 do 14 bodova, a na republičkim od osam do četiri boda, u zavisnosti od plasmana.

Prokuplje: lažna bomba uzbunila škole
U sve 4 srednje škole u Prokuplju juče je više sati trajala potraga za bombom, nakon dojave policiji da je u jednoj od njih postavljena bomba.

Kad talenat ograničava izbor škole
Učenici koji se upišu u škole za darovite, ove godine nemaju pravo da konkurišu u druge škole.

Obradović: Mala matura i prijemni za fakultete biće pomereni za nekoliko dana
Polaganje male mature biće pomereno za nekoliko dana, kao i prijemni ispiti za fakultete.

Više kandidata za stručne škole
Interesovanje za specijalozovane i umetničke škole ove godine bilo je veće od broja koji može da bude primljen. Učenici će biti rangirani prema broju bodova na prijemnom, uspehu iz osnovne škole, poenima sa završnog ispita i takmičenja.

Nova sala za šabačke đake
U Šapcu je otvorena sportska sala koju će koristiti oko tri hiljade učenika Osnovne škole "Nikolaj Velimirović", Srednje ekonomske i Muzičke škole. U izgradnju objekta od 1.500 kvadratnih metara uloženo je pedeset miliona dinara.