Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Beba bubnjar (VIDEO) Beba bubnjar (VIDEO) Veoma zanimljiv video klip pojavio se ovih dana na Youtube-u. Naime, reč je preslatkom...
Trodimenzionalni portreti fetusa
Објављено: 07.05.2012

"Vizualizacija nerođenih“ je najnoviji hit u nemačkim studijima za ultrazvuk. FAC je objavio intervju sa vlasnikom takvog studija u kome budući roditelji mogu da posmatraju televizijski prenos – iz majčinog stomaka.

Trodimenzionalni portreti fetusa

Markus Hekeman nepune dve godine nudi ovu uslugu u bavarskom gradiću Ajhahu. Budući roditelji kod njega mogu 30 minuta da gledaju trodimenzionalnu sliku svog fetusa u boji snimljenu ultrazvučnom kamerom.

Tu nema nikakvih medicinskih pregleda – sve se dešava isključivo sa ciljem da zabavi roditelje. Roditelje uvek najviše zanima kako izgleda lice fetusa: podrazumeva se da već tada počinju procene „na koga više liči, na majku ili oca“ i da se prave fotografije sinova i kćerki starih „minus mesec i po dana“ za porodični album.

Naravno da može da se dobije i DVD sa kompletnim snimkom „seanse“.

„Ljudi su oduševljeni“, kaže Hekeman, „sa trodimenzionalnim ultrazvukom odlično može da se snimi lice deteta. Ono se najbolje vidi između 22. i 34. nedelje trudnoće“.

Ime Hekemanovog studija “preti“ da postane i nezvanični naziv najnovije zabave: „Babyfacing“ – slikanje portreta fetusa.

3D snimak oko 100 evra

„Jedna seansa sa dvodimenzionalnim ultrazvukom košta 35 evra. Onaj ko želi da vidi trodimenzionalne snimke, mora da izdvoji između 80 do 100 evra, a CD ili DVD sa snimcima koštaju daljih 20 evra.“

To nije malo za buduće roditelje, ali vlasnik kaže da taj iznos veoma često uplaćuju buduće babe i dede – kao poklon. Jer, radnja prodaje i poklon-karte na kojima tačno može da se odredi program ultrazvučne seanse.

Markus Hekeman kaže da se na otvaranje svog studija rešio 2007. godine.

„Moja rođaka radi isti posao u Holandiji još od 2003; tamo je tržište mnogo veće – postoji već 60 do 70 samostalnih ultrazvučnih studija, pri čemu oko 50 njih nudi komercijalni ultrazvuk. Slično je u Francuskoj, Švajcarskoj i raznim istočnoevropskim zemljama. U Nemačkoj tržište još nije veliko. Mi smo prvi u Bavarskoj, a sličan studio postoji u Erfurtu.“

Vlasnik studija ne opslužuje lično uređaje za ultrazvuk. To rade saradnice koje su završile odgovarajuće kurseve sonografije. Inače, trodimenzionalni ultrazvuk ni na koji način nije rizičan po zdravlje trudnice. To je nedavno potvrdila i Univerzitetska klinika u Frankfurtu.

Uostalom, lekari često i sami nude slike trodimenzionalnog ultrazvuka i naplaćuju ih odvojeno od lekarskog pregleda. Što se tiče studija za „bebifejsing“, tamo odlaze „žene iz svih društvenih slojeva, od 18-godišnjih devojaka koje su neželjeno zatrudnele, pa do uspešnih menadžerki koje za vreme pauze za ručak dođu u svojim Poršeima, kaže Hekeman, „ali, sve one reaguju uglavnom isto: kada vide sliku fetusa, pođu im suze radosnice“.

U SAD sada postoje i „fetus-žurke“ na kojima se uz projekcije trodimenzionalnih slika iz majčinog stomaka na više velikih ekrana služe sendviči i šampanjac. Markus Hekeman je protiv tog trenda, jer se njime „prelaze određene granice“.

Ipak, on vidi da će u bliskoj budućnosti posmatranje događaja u majčinom stomaku postati mnogo pristupačnije i rasprostranjenije, jer već danas postoje aparati za ultrazvuk veličine mobilnih telefona, a preko interneta mogu da se kupe aparati za slušanje otkucaja srca fetusa – koštaju oko 90 evra".

Rizik zvani rođenje

Tema rađanja dece – iz sasvim drugog ugla, pod naslovom: rizik zvani rođenje – obrađena je na naslovnoj strani Zidojče cajtunga.

„Babice strahuju da će njihov zanat izumreti. Posebno su ugrožene takozvane samostalne babice, specijalizovane za porođaje kod kuće. Iako njihove plate poslednjih godina minimalno rastu, one moraju da plaćaju sve skuplja osiguranja za slučaj da prilikom porođaja nešto ne bude u redu i da se to negativno odrazi na zdravlje deteta.

Samo ta vrsta osiguranja košta oko 4.200 evra godišnje, pri prosečnoj godišnjoj plati od 24.000 evra i uz posao koji je teško planirati jer zahteva pripravnost 24 sata dnevno.

Nemačko ministarstvo zdravlja je naručilo istraživanje koje je trebalo da pokaže kako stoje stvari sa profesijom babica. Ispitano je 3.600 babica.

Dobra vest glasi: i pored loše plate i visoko postavljenih zahteva, većina njih je zadovoljna svojim poslom. Ali, već prema vrsti delatnosti, postoje i značajne razlike među njima.

Sve više babica dobija stalne radne ugovore na klinikama. Pod njihovim okriljem na svet dolazi tri četvrtine dece koja se rađaju u Nemačkoj. Ali, sve više takozvanih slobodnih babica prisustvuje samom porođaju, iako pre i posle njega pomaže majkama.

Razlog tome su pomenuta skupa osiguranja koja moraju da plaćaju da bi mogle da pomažu prilikom rođenja. Zbog toga je Nemački savez babica pozvao predstavnice te profesije na demonstracije pred Ministarstvom zdravlja.

One su organizovane preko društvenih mreža na internetu kao tzv. fleš-mob, spontano okupljanje koje bi ministru zdravstva trebalo da pokaže 'kako stoje stvari' u profesiji. Ministar Danijel Bar je već obećao podršku i najavio pregovore sa zdravstvenim osiguranjima koji bi trebalo da donesu napredak".

Izvor: Deutsche Welle

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Preko majčine krvi do određivanja pola bebe
Analize DNK iz krvi trudnice bi mogle da budu pouzdane u određivanju pola fetusa.

Trudničke komplikacije ubijaju fetus
Afro-Amerikanke izložene dvostruko većoj opasnosti od smrti fetusa od žena bele rase i onih hispanskog porekla.

Dešifrovan genom ljudskog fetusa starog 18 nedelja
Naučnici sa univerziteta u Vašingtonu su dešifrovali genom osamnaestonedeljnog ljudskog fetusa, pomoću majčine i očeve DNK.

Prve operacije beba pre rođenja u Evropi
Hirurzi u Dečjoj bolnici u Cirihu uspešno su izvršili dve operacije fetusa u utrobi majke, što su prve takve operacije u Evropi.

Kinezi neće devojčice
Kina je saopštila da će pooštriti mere protiv abortusa motivisanih polom fetusa i na taj način pokušati da premosti ogromni jaz u zemlji u kojoj trenutno ima nekoliko miliona dečaka više nego devojčica.

Vakcinacija protiv gripa tokom trudnoće
Primanje vakcine protiv gripa tokom trudnoće ne povećava rizik od smrti fetusa u materici, ukazuje velika norveška studija, kojom su obuhvaćene desetine hiljada trudnica.

Trudnice ne bi trebalo predugo da stoje
Obavljanje poslova tokom trudnoće u stojećem položaju tokom dužeg vremenskog perioda može da ima negativne posledice po razvoj fetusa.

ZA ZDRAVU I PAMETNU BEBU: Vitamin C je ključan u trudnoći
Nedostatak vitamina C u trudnoći može imati ozbiljne posledice za mozak fetusa, a jednom kada dođe do oštećenja, štetu je nemoguće popraviti dodatnom suplementacijom ovog vitamina nakon rođenja

 Hemikalije koje ometaju razvoj fetusa
Hemikalije za omekšavanje plastike koje se nalaze u zavesama za tuširanje, podnim oblogama od vinila i dečijim igračakama mogle bi da povećaju rizik od rađanja beba sa niskom porođajnom težinom, kažu naučnici.

3D/4D ultrazvuk - poseban doživljaj za buduće roditelje
Nadgledanje trudnoće uključuje i redovne ultrazvučne preglede koji se obavljaju kako bi se posmatrali veličina, izgled i napredovanje u razvoju bebe, a imaju mogućnost trajnog beleženja nalaza fotografisanjem ili video-zapisom.