Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Crvenkapa na fejsu Crvenkapa na fejsu Crvenkapa je i dalje omiljeni lik mnogih malisana.Osim u slikovnicama mogu je sresti i u...
Veća kontrola za regularnost male mature
Објављено: 21.05.2012

Do polaganja završnog ispita ostalo je manje od mesec dana, a iz Ministarstva prosvete i nauke podsećaju na nove mere kontrole za osiguranje kvaliteta i regularnosti male mature, koji su prošle godine u jednom broju škola bili dovedeni u pitanje, zbog "lažiranja" rezultata.

Veća kontrola za regularnost male mature

Tako će svaka škola imati supervizora koji će biti odgovoran za ceo proces pregledanja i bodovanja testova, a biće uvedeno i delimično centralizovano pregledanje testova.

To znači da će testovi iz nekoliko manjih škola biti sakupljeni na jedno mesto, u jednoj školi, kako bi kontrolori imali bolji uvid.

Resorno ministarstvo, u saradnji sa timom iz projekta EU "Osiguranje kvaliteta nacionalnih ispita", organizovaće treninge u svim regionima za direktore škola, dežurne nastavnike na maloj maturi i ocenjivače testova.

Takođe, uloga supervizora koje postavlja ministarstvo biće ojačana, a biće sprovedena i detaljna analiza rada prošlogodišnjih supervizora, pre njihovog ponovnog postavljenja, kako bi se izbegle nepravilnosti na maloj maturi.

Ministarstvo je, uz podršku tima na EU projektu izabralo i imenovalo 35 renomiranih i iskusnih direktora škola, koji će pružiti dodatnu podršku osnovnim školama u Srbiji, saopštio je tim za sprovođenje tog projekta.

Direktori škola posebno će biti angažovani u mestima gde je prošle godine, kada je prvi put održan završni ispit, zabeleženo neregularno ponašanje pojedinih ocenjivača, dežurnih nastavnika i direktora.

Njihov mandat i uloga uključuju savetovanje i usmeravanje direktora škola u procesu planiranja i sprovođenja završnog ispita, podrška u profesionalizaciji pristupa nastavnika realizaciji završnog ispita, komuniciranje i saradnja sa direktorima, načelnicima školskih uprava, nastavnicima i ostalim učesnicima u procesu, kako bi se povećalo razumevanje završnog ispita i njegove uloge u poboljšanju sveukupnog nastavnog procesa.

Analizom je utvrđeno da su prošle godine u 80 škola u školskim upravama u Leskovcu, Kraljevu i Novom Pazaru, nastavnici prilikom pregledanja testova dodavali učenicima bodove.

Završni ispit za osmake biće održan 18. i 19. juna. Test će ovoga puta biti nešto teži, jer će đaci imati 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto delimično poznatih i 25 procenata poznatih zadataka, iz zbirki.

Izvor: Tanjug

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Nastavnici će dobijati otkaze za lažiranje mature
Od ove godine na završnom ispitu svaka škola imaće nastavnika koji je odgovoran za ceo proces pregledanja i bodovanja testova.

Novi test nije otkriven
Netačni navodi pojedinih medija da je sadržaj novog - ponovljenog testa iz matematike poznat, izjavio ministar prosvete Žarko Obradović. Polaganje testa iz matematike pomereno je za jedan dan, jer su se u javnosti pojavila rešenja testova pre male mature.

Vlasotince: mala matura u školskoj trpezariji
Proslava male mature za učenike osnovne škole “8. oktobar” u Vlasotincu biće organizovana u trpezariji škole, u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete.

Obradović: Rezultati male mature bolji nego prethodnih godina
Đaci osmog razreda u Srbiji na ovogodišnjem polaganju male mature postigli su bolje rezultate nego prethodnih godina, kada su se polagali kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole, izjavio je danas Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Kontrolisaće se da li se proslava male mature organizuje u školama
Ministarstvo prosvete i nauke Srbije najavilo je danas da će kontrolisati da li osnovne škole poštuju obavezujuće uputstvo o tome da se "male matura" ne proslavlja u ugostiteljskim objektima, već u školama.

Obradović: Mala matura i prijemni za fakultete biće pomereni za nekoliko dana
Polaganje male mature biće pomereno za nekoliko dana, kao i prijemni ispiti za fakultete.

U subotu proba male mature za osmake
Učenici osmog razreda polagaće u subotu 21. aprila probni test male mature, završnog ispita obaveznog na kraju osnovnog obrazovanja.

Proba male mature za osmake
Učenici osmog razreda polagaće sutra probni test male mature, završnog ispita obaveznog na kraju osnovnog obrazovanja.

Pripreme za malu maturu
I nastavnici i đaci leskovačkih osnovnih škola upoznati su sa novim merama kontrole za osiguranje kvaliteta i regularnost male mature. Osmake najviše plaše nepoznati zadaci iz matematike.c

Falsifikovanje testa male mature pred tužilaštvom
Policija je saslušala odgovorne u Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, u štampariji „Službenog glasnika“, kao i roditelje učenika koji su prijavili da su testovi male mature iz matematike prodavani na ulici.