Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Pogledajte: Mace koje vole da gledaju klizanje Pogledajte: Mace koje vole da gledaju klizanje Iako neki piruete na ledu smatraju dosadnim, ima i onih za koje umetničko klizanje...
Rezultati prijemnih ispita za srednje škole tajna
Објављено: 09.06.2012

Rezultati prijemnih ispita za srednje stručne škole i gimnazije više neće moći da se objavljuju na vratima i sajtovima škola, već će đaci moći da ih vide u za to posebno namenjenim prostorijama u školama.

Rezultati prijemnih ispita za srednje škole tajna

Kada rezultati budu konačni, maturanti osnovnih škola moći će da ih provere i na sajtu Ministarstva prosvete i nauke (njnjnj.upis.mpn.gov.rs ) i to sa šifrom koju budu dobili.

Kako su podaci učenika i rezultati njihovih testova do prošle godine javno bili isticani  na vratima škola i sajtovima, Poverenik za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o ličnosti izdao je resornom ministarstvu upozerenje da se na taj način krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Generalni sekretar Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Marinko Radić kaže da je Poverenik u prošloj godini dobio više prijava protiv škola i samog Ministarstva, a koje su se uglavnom odnosile na objavljivanje navedenih spiskova u elektronskoj formi putem internet prezentacija pojedinih škola i samog Ministarstva. Kako je objasnio, u jednom slučaju predmet predstavke bilo je isticanje spiskova na kojima su sadržani podaci o ličnosti učenika, na ulaznim vratama škole, a posle završenog postupka polaganja završnog ispita i upisa u srednje škole:

Po oceni Poverenika u ovim slučajevima radilo se o povredama člana Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i to prvenstveno po pitanju osnova i načina obrade i činjenice da je svrha obrade ostvarena, odnosno upis odavno završen.

Ministarstvo prosvete i nauke najavilo je da će zato, ubuduće, uvid u podatke za učenike pojedine škole moći da se izvrši samo u toj školi i to u posebnoj prostoriji u koju je pristup dozvoljen samo učenicima, njihovim roditeljima, odnosno starateljima i licima ovlašćenim za sprovođenje i organizaciju ispita.

U ministarstvu kažu da je, izuzev zvaničnog tehničkog sajta, strogo zabranjeno objavljivanje podataka iz evidencije o učenicima na drugim sajtovima kao što su školski, lokalni tehnički  i ostali sajtovi, bilo da su restriktivnog pristupa (sa logovanjem) ili otvorenog.

Zbog žalbi pojedinih roditelja prošle godine, da se podaci učenika kao i konačni rezultati objavljuju na sajtovima i vratima škola, Ministarstvo je svim školama u Srbiji poslalo dopis u kome se to izričito zabranjuje.

Izvor: Dnevnik

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Dovoljno mesta za sve srednjoškolce
Upisuje se 70.000 maturanata.

Okončana mala matura, rezultati do 29. juna
Polaganjem testa iz matematike, osmaci su danas okončali dvodnevni završni ispit, koji se vrednuje prilikom upisa u srednje škole, a preliminarni rezultati ispita biće poznati najkasnije do 29. juna.

Prijemni pre završnog ispita
I ove godine mali maturanti koji žele da se upišu u neku od srednjih škola za talente moraće u željenoj školi prethodno da polože prijemni ispit.

Školujemo novu generaciju da bi otišla u inostranstvo
Na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu juče je počelo polaganje prijemnih ispita i trajaće do sutra, a za jedno od 14.406 mesta ove godine bore se 20.202 kandidata.

Danas konačni rezultati male mature
Konačni rezultati završnog ispita biće danas objavljeni u osnovnim školama. Mali maturanti i na sajtu Ministarstva prosvete i nauke (www.upis.mpn.gov.rs) mogu takođe da provere rezultate završnih ispita.

Prijemni ispiti za specijalizovane škole tokom vikenda
Osmaci koji žele da se upišu u umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima, polagaće prijemne ispite od 10. do 12. juna, ali će pre upisa u te škole morati da izađu i na završni ispit, 23. i 24. juna.

Danas preliminarni rezultati završnog ispita
Preliminarni rezultati završnog ispita koji su polagali učenici osnovnih škola u Srbiji biće objavljeni danas, a takođe danas đaci mogu da predaju i eventualne žalbe u svojim školama.

Dve mature do indeksa
Novi zakon predviđa ukidanje prijemnih ispita, osim za umetničke fakultete, a uvode se stručna i opšta matura.

Šansa za 261 budžetskog i 1.282 samofinansirajuća brucoša
Drugi upisni rok je od 3. do 20. septembra, a prijavljivanje kandidata je 3. i 4. septembra. Polaganje prijemnih ispita će biti po rasporedu objavljenom na fakultetu ili visokoj školi, od 5. do 8. septembra.

Voda popravlja rezultate na ispitima
Naučnici tvrde da povremeno pijuckanje vode, prilikom rešavanja umnih zadataka pomaže koncentraciju i logičku misao, tako da je rezultat bolji za oko 10 odsto.