Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Mačke koje će vas nasmejati do suza (VIDEO) Mačke koje će vas nasmejati do suza (VIDEO) Kompilacija snimaka mačaka koje su urnebesno smešne....
Da li ste magnet za komarce?
Објављено: 14.07.2012

Zašto neke osobe više privlače komarce i kako se otarasiti tih letnjih napasti.

Da li ste magnet za komarce?

Dajete sve od sebe kako biste uživali u letnjoj večeri na otvorenom, međutim komarci koji vas prate svuda mogu da pokvare čitav doživljaj. Njihovi ubodi ostavljaju crvene otoke koji svrbe, a da ni ne spominjemo popratno iritantno zujanje. Možda ste uočili da neke osobe prolaze bez ijednog uboda dok su neki pak učestalo okruženi rojem komaraca. Zašto je to tako?

Komarci pokazuju veće afinitete za određene tipove krvi. Stručnjaci kažu da jedna od deset osoba predstavlja magnet za komarce. Takođe, mnogi nisu svesni da im krv koju sišu iz nas nije večera. Naime, ženkama komaraca treba krv kako bi mogle da izlegu jaja, a kako stvari stoje, za tu potrebu neće odabrati bilo kakvu krv.

KO NAJVIŠE PRIVLAČI KOMARCE?

Iako naučnici nisu još uvek do kraja utvrdili koga tačno komarci smatraju idealnim obrokom, istraživanja se i dalje sprovode. Najveći broj takvih istraživanja analizira ljudske mirise koji privlače komarce. Zbog velikog broja uzoraka i kompleksnosti celog procesa, naučnici su tek počeli da razumeju izbor komaraca.

Dosadašnja saznanja upućuju na to da najveći uticaj (čak 85%) ima naš nasleđeni genetski materijal. Takođe, u našem telu postoje određeni hemijska jedinjenja koja kada dođu na površinu kože jednostavno privlače komarce.

Osobe s visokim nivoom steroida ili holesterola na svojoj koži deluju privlačno komarcima. To ne znači da komarce privlači visoki holesterol, već da te osobe verovatno imaju bolji metabolizam i obradu holesterola, a proizvodi takve obrade dolaze na samu površinu kože. Pored toga, komarci učestalo ˝biraju˝ osobe koje proizvode veće količine određenih kiselina u telu kao što je mokraćna kiselina. Takve materije jednostavno jače draže njihovo čulo mirisa.

Sam proces privlačenja komaraca počinje dosta pre njihovog sletanja na površinu kože. Komarci mogu da namirišu svoj plen s udaljenosti od čak 50 metara.

Tome nikako ne pomaže ukoliko izdišete velike količine ugljen-dioksida. Naime, ugljen-dioksid deluje privlačno na komarce. Osobe većih proporcija obično ispuštaju veće količine ugljen diokisida, zato komarci češće preferiraju odrasle u odnosu na decu. Trudnice takođe imaju veći rizik od uboda komaraca.

Ukoliko želite da izbegnete rojeve komaraca na vašoj vrtnoj zabavi bolje organizujte nešto ležernijeg i opuštajućeg karaktera nego, npr. odbojkaški turnir. Što se više krećete ispuštate veće količine ugljen-dioksida, više se znojite, a privlači ih i samo kretanje tela.

ZAŠTITA OD KOMARACA - SINTETIČKI REPELENTI

Police prodavnica, pogotovo u ovo vreme prepune su različitih repelenata koji su bazirani na različitim jedinjenjima ili metodama odbrane od komaraca.

Većina repelenata svoju efektivnost duguje veštačkim hemikalijama. Tako se još od 1957 godine koristi DEET - najčešća i najefektivnija hemikalija za odbranu od insekata.

Prema nekim studijama, repelenti koji sadrže 23.8% DEET-a štite od insekata i do 5 sati, iako većina formula sadrži između 10% i 30% ove hemikalije.

Postavlja se pitanje: Koliko je DEET bezbedan za naše zdravlje?

Naučnici tvrde da je DEET u potpunosti siguran, koristi se već 40 godina i zabeleženo je svega par slučajeva hospitalizacije - uglavnom zbog prekomernog korišćenja. Pedijatri i toksikolozi smatraju da su repelenti s niskim procentom DEET-a (do 10%) sigurni za primenu kod dece već od 2 godine starosti.

Od 2005. godine, na tržištu počinju da se pojavljivuju alternative DEET-u, pikaridin (picaridin) je jedna od njih. Pikaridin je dokazano efikasan i siguran kao i DEET pa je vrlo prijatan za upotrebu jer ne ostavlja nikakav miris ni masne tragove na koži.

Hemikalija pod imenom IR3535, poznata kao i Avonov proizvod Skin-So-Soft, pojavila se relativno nedavno na tržištu. Dosadašnja istraživanja su utvrdila da je ova hemikalija mnogo manje efikasna od DEET-a.

Još jedan repelent za komarce predstavlja nova hemikalija – metoflutrin (metofluthrin) dostupan na tržištu od 2006. godine. Dostupan je u dva oblika; kao papirnate trake koje obesite u dvorištu ili oblik koji nosite sa sobom. Ova druga varijanta se ne nanosi se na kožu, već se nosi u malenoj kutiji s baterijama, iz koje se oslobađa repelent.

PRIRODNA ALTERNATIVA

Ako želite da izbegnete hemijske repelente, postoji nekoliko alternativa. Repelenti bazirani na eteričnim uljima limunskog eukaliptusa, citronele, kedra, nane, limunove trave, čajevca i geranija i oni takođe pružaju dobru zaštitu.

U poslednjih nekoliko godina, pojavili su se repelenti koji sadrže tiamin (vitamin B). Deluju tako što na površini kože ostavljaju miris kog ženke komaraca smatraju odbojnim. Međutim, istraživanja su pokazala da ovaj repelent nije previše efikasan, piše Naturala. ***Potpuno prirodni načini za lečenje uboda komaraca

ZAMKE ZA KOMARCE

Ne želite da se mažete hemijskim ni prirodnim repelentima? Alternativa su zamke za komarce. Reč je o zamkama koje sadrže komarcima privlačne materije ili sastave kao što je ugljen-dioksid, toplota, vlaga. Na taj način se ubijaju ženke što doprinosi i smanjenju broja komaraca generalno.

Novi trend u zaštiti protiv komaraca je odeća prožeta hemijskim insekticidom permetrinom (permethrinom). Prodaju se kao deo obavezne opreme za osobe koje dugo vremena nameravaju da provedu na otvorenom. U svakom slučaju, potrebno je sagledati i širu sliku. Komarci se ležu u lokvama, vlažnim začepljenim odvodima, kantama s vodom i ostalim vlažnim mestima. Njihovim uklanjanjem iz naše okoline eliminišemo i komarce.

Izvor: S Media

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Šta možda ne znate o komarcima...
U svetu ima više od 3000 vrsta komaraca, ali ne prenose svi bolesti, a koliko su im pojedinci privlačni zavisi od kombinacije znoja, ugljen-dioksida i mlečne kiseline.

Komarci vole pivopije
Ako ovoga leta poželite da se rashladite čašom piva, imajte na umu da postajete savršena meta za komarce.

Odzvonilo komarcima?
Naučnici su identifikovali mirisne molekule koji zbunjuju komarce "žedne krvi", što bi moglo da bude značajan pomak u borbi protiv tih letećih napasti. Koja su vaša sredstva?

Da li je vaša veš mašina rasadnik bakterija?
Ukoliko je ne koristite pravilno, mašina za veš može biti pravi magnet za bakterije i buđ, upozoravaju nemački stručnjaci.Nakon uklanjanja opranog veša iz mašine, većina korisnika zatvori vrata i fioku za doziranje praška za veš, što je pogrešno. 

Biološkim sredstvom protiv komaraca
Kako suzbiti komarce sredstvom koje nije štetno po okolinu?

Šta pokloniti Šakiri i Pikeu za babine?
Pevačica Šakira koja uskoro treba da se porodi i španski fudbaler Žerar Pike pozvali su svoje obožavaoce da, u ime darivanja njihovog prvog deteta, poklone mreže za komarce i vakcine za najsiromašniju decu sveta.

6 namirnica kojima možete nadmudriti komarce
Ništa ne može pokvariti tople letnje večeri kao neumorno dosađivanje komaraca.

Rat insektima! | 05.06.2012
Rat insektima!
Kako biste sprečili invaziju insekata u vreme roštilja u dvorištu, izleta u prirodi ili večere na otvorenom, naoružajte se prirodnim preparatima i dobićete rat. Bubice privlače mirisi hrane, a nakon što je lociraju, u tren oka će javiti i ostalima da dođu na gozbu.

Uskoro pilula koja ubija komarce
Stručnjaci iz Senegala su s kolegama sa Državnog univeryiteta Kolorado završili su istraživanje leka koji bi mogao da ojača naša odbrambena svojstva kad je u pitanju agresija komaraca.

Crvena odeća štiti decu od insekata
Zaštitite decu od insekata.