Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Beba bubnjar (VIDEO) Beba bubnjar (VIDEO) Veoma zanimljiv video klip pojavio se ovih dana na Youtube-u. Naime, reč je preslatkom...
Strahovi kod dece
Објављено: 29.09.2010

Često su prisutni i menjaju se tokom razvoja dece. Osim strahova o kojima se otvoreno govori, postoje oni koje deca zadržavaju za sebe. Neki su plod zabluda, a neki strahovi vezani su za stvarne situacije. Bez obzira na uzrok ili vrstu straha, sve strahove treba priznati, prihvatiti ih i poštovati.

Strahovi kod dece

Strahovi male dece vezani su najčešće za konkretne stvari ili situacije. Istraživanja potvrđuju da odrasli nemaju pravu sliku o strahovima kod  mladih. Koliko dece, toliko i strahova.

Postoje strahovi od realnih opasnosti, ali i iracionalni strahovi, tzv. fobični strahovi: agorafobija (strah od otvorenog prostora), klaustofobija (od zatvoreng prostora) kod kojih se javlja znojenje dlanova, ubrzano disanje, ubrzan rad srca. Mlađa deca se plaše mraka, pada, povreda, duhova i drugih izmišljenih likova. Po rečima dečijeg terapeuta Ane Milenković, često se javlja socijalna fobija kod koje treba biti oprezan i prepustiti stručnjacima da utvrde da li je to manipulacija ili strah. To je slučaj sa emocionalno nezrelom ili prezaštićenom decom koja se često plaše škole ili učiteljice škole, učiteljice.   

Većina dece kao svoj najveći strah navodi posetu stomatologu. Lekari, navikli na takav odnos dece prema zubaru znaju kako da im pomognu da što lakše prevaziđu ovaj problem. Dešiji stomatolog Mile Mihajlović, zato savetuje roditelje da pripreme svoju decu pre dolaska u stomatološku ordinaciju i dodaje da će lekar  potom posebno pažljivo pristupiti i uspstaviti komunikaciju sa mladim pacijentom.

Ipak, mnogi strahovi i fobije ne mogu se rešiti bez adekvatne pomoći psihologa. Utvrđivanje pravog uzroka straha najbrže vodi do rešenja. Što se ranije počne, proces terapijske podrške detetu kraće će trajati.

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Čega se deca najviše plaše?
Mališani se rađaju bez osećaja straha, ali ga stiču kroz razvojne faze. Psiholozi tvrde da je do polaska u školu strah jedna od najintenzivnijih dečjih emocija, pogotovo u drugoj i trećoj godini.

Noćni strahovi | 28.04.2010
Noćni strahovi
Uzroci noćnih strahova mogu biti različiti. Dete najbolje zna šta ga muči i zašto se iz sna budi uplašeno. Najčešće na dete utiču dnevna dešavanja i strah od nečega neprijatnog. Često su to problemi u porodici i školi.
Moje dete na 7. Decijem sajmu
Moje dete će kao učesnik i medijski sponzor predstaviti digitalna izdanja o pravilnom rastu i razvoju dece i beba. U četrdesetak tema kao što su dojenje beba, pravilno povijanje kukova, alergije, upale uha, mucanje, noćni strahovi, posetioci će moći da pronađu odgovore na pitanja koja ih najviše zanimaju.

Kako deca da prebole vaš razvod?
Mali saveti za roditelje kako da svom detetu olakšaju težak životni period. 

Roditelji previše štite decu
Sve veći broj dece iz srednje klase pati od mentalnih problema jer ih roditelji previše štite i odgajaju "u zatočeništvu", upozorava britanski psiholog Tanja Bajron.

Deca iz srednje klase imaju više mentalnih problema jer ih roditelji previše štite
Sve veći broj dece iz srednje klase pati od mentalnih problema jer ih roditelji previše štite i odgajaju "u zatočeništvu", upozorava psiholog Tanja Bajron.

Rasprave pred decom? Može, ako su argumentovane
Nakon što je dugo vremena vladalo mišljenje da deca moraju po svaku cenu da se zaštite od svađa roditelja, najnovija istraživanja pokazuju da rasprave i nisu toliko opasne. Međutim, to važi samo za određene vrste svađa. Da bi deca naučila nešto iz njih, roditelji moraju da nauče da se svađaju. Psiholog iz „Centra za porodičnu edukaciju” Aleksandra Mađar otkriva kako.

Prezaštićena deca su laka meta zlostavljačima!
Deca s jako strogim roditeljima najčešće od svih postaju žrtve zlostavljača, ali na udaru su i deca s "prezaštitničkim roditeljima", tvrde engleski psiholozi na osnovu 70 studija sprovedenih na 200.000 dece.

Pomozite deci da pobede strah
Strah od mraka, babaroge, veštice, vuka često se javlja kod dece. To ne treba da čudi jer se s kolena na koleno prenosi zastrašivanje mališana raznim životinjama i iracionalnim bićima.

Dečji strahovi | 28.03.2013
Dečji strahovi
Nikada detetu nemojte da se podsmevate ako se plaši, niti da ga gurate na silu ka izvoru straha, a jedino što treba da vas zabrine je ukoliko se ničega ne plaši