Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Gušter igra igricu na smartfonu bolje od vlasnika (VIDEO) Gušter igra igricu na smartfonu bolje od vlasnika (VIDEO) Jedan Australijanac postavio je na internet snimak na kojem se vidi kako njegov kućni...
Ishranom protiv autizma
Објављено: 10.09.2012

Običan dodatak ishrani bi možda mogao da izleči retki oblik autizma, za koji je utvrđeno da je u vezi s manjkom amino kiselina, poručili su stručnjaci sa Univerziteta američke savezne države Kalifornije.

 Ishranom protiv autizma

Stručnjaci su kod nekih autističara utvrdili genetsku mutaciju koja ubrzava metabolizam tzv. BCAA esencijalnih amino kiselina.

Dotične amino kiseline ljudski organizam ne proizvodi sam, već se moraju uzeti kroz hranu.

Oboleli od rečene forme autizma troše BČA amino kiseline brže nego što je to normalno, što stvara neravnotežu koju istraživači povezuju sa njihovim neuro-bihevioralnim simptomima.

Takvim pacijentima je zbog toga možda samo potrebno dati prirodne amino kiseline koje nedostaju njihovom organizmu, istakao je jedan od koautora studije Džozef Glison.

Kod genetski manipulisanih laboratorijskih miševa, koji su ispoljavali simptome autizma, praćene i epileptičnim napadima, došlo je do poboljšanja stanja pošto su primali dopunske količine BCAA amino kiselina, koje se mogu nabaviti i u radnjama zdrave hrane.

Sada se postavlja pitanje da li se na isti način mogu lečiti i ljudi oboleli od takvog oblika autizma, koji je dosta redak.

Kalifornijski tim je uspeo da kod nekih pacijenata ispravi neravnotežu amino kiselina u organizmu, ali još nema dovoljno podataka da li je to kod njih rezultiralo ublažavanjem simptoma autizma kao kod miševa.

Izvor: Tanjug

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Telesna težina bebe na rođenju povezana sa autizmom
Bebe rođene pre termina imaju pet puta veće šanse da pate od autizma, otkrivaju istraživači.

Vitamini smanjuju rizik od autizma?
Naučnici su otkrili neočekivan faktor koji može igrati bitnu ulogu u razvoju autizma: vitamini za trudnice.

Vitamini smanjuju rizik od autizma?
Naučnici su otkrili neočekivan faktor koji može igrati bitnu ulogu u razvoju autizma: vitamini za trudnice.

Korak u borbi protiv autizma
Jedan od eksperimentalnih lekova, primenjen na miševima, smanjio je dva od tri velika problema autizma - ponavljanje postupaka i nedostatak socijalizacije, pokazali su rezultati američkog istraživanja.

Svako 88. dete autistično
Autizam je u porastu za čak 23 procenata što praktično znači da je danas svako 88. dete, u Americi, pokazuje neke oblike autizma.

Autizam je češći nego što se misli
Veća svest u javnosti o sindromu autizma i proširenje dijagnostičkih kriterijuma doprineli otkrivanju više slučajeva te bolesti.

Autizam i uspeh mogu da idu zajedno
Autizam je neurološko oboljenje koje je sve češće tema u medicinskom svetu, u školama, kao i među roditeljima. Koliko su strahovi od ove bolesti opravdani?

Mladi iz šest zemalja o problemu autizma
Multimedijalna prezentacija Balkanske inicijative za toleranciju, sa ciljem boljeg razumevanja problema autizma, održana je danas u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić".

Izazivanje porođaja povezano sa autizmom kod dece?
Indukovanjem porođaja povećava se rizik da deca obole od autizma, tvrde stručnjaci.

Gluten škodi autističnoj deci
Pojedina deca obolela od autizma mogla bi imati koristi od ishrane bez glutena i kazeina, pokazuje istraživanje objavljenom u časopisu "Nutritional Neuroscience".