Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Vapaj devojčice u prodavnici igračaka: Mi ne volimo samo roze boju (VIDEO) Vapaj devojčice u prodavnici igračaka: Mi ne volimo samo roze boju (VIDEO) Malu Rajli iznervirala je kupovina u prodavnici igračaka kada je primetila da su sve...
Besplatni elektronski udžbenici
Објављено: 02.06.2011

Blizu 4000 učenika u dijaspori koji pohađaju nastavu po osebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja ove godine će prvi put dobiti besplatne udžbenike u elektronskom obliku.

Besplatni elektronski udžbenici

“Srpski jezik”, “Moja otadžbina Srbija” i “Osnove kulture srpskog naroda”. Ove udžbenike za sve osnovnoškolske nivoe, iz kojih će deca poreklom iz Srbije koja žive u inostranstvu moći više da saznaju o svom nacionalnom i kulturnom identitetu, obezbedilo je Ministarstvo prosvete i nauke u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva. Udžbenici će đacima biti distribuirani putem udruženja Srba u inostranstvu, konzularnih predstavništava i Zavoda za udžbenike.

U inostranstvu potoji 256 obrazovnih grupa s 3.852 učenika i to u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj, Italiji, Danskoj, Kini i Južnoafričkoj Republici kaže ministar prosvete i nauke profesor dr Žarko Obradović.

Dopunsku nastavu za ove učenike sada izvodi 26 redovnih i 19 honorarnih nastavnika, a želimo da povećamo broj grupa, time i broj nastavnika jer postoje zahtevi za otvaranje novih obrazovnih grupa u Danskoj, Holandiji, Norveškoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Sloveniji, ali i u SAD, Kanadi, Africi i Australiji.

Za dopunske škole u inostranstvu Ministarstvo prosvete i nauke uradilo je i javne isprave za đake i nastavnike, koji će ove godine prvi put biti evidentirani u konzularnim predstavništvima Srbije, pa će i svedočanstva dobijena na osnovu ovih isprava važiti kao zvanična dokumenta.

Inače, prošle godine Ministarstvo je donelo Pravilnik o ostvarivanju obrazovno vaspitnog rada u inostranstvu kojim su regulisana sva pitanja vezana za ovaj rad, od nastavnog plana i sadržaja programa, preko didaktičko metodičkog uputstva za ostvarivanje nastave predviđenih predmeta, načina vođenja evidencije, pa do izdavanja javnih isprava i udžbenika...

SMOTRE ĐAČKOG STVARALAŠTVA

Pored dopunske nastave, učenici koji je pohađaju u inostranstvu imaju i raznovrsne vannastavne aktivnosti kao što su smotre đačkog stvaralaštva, takmičenja za najbolja đačka ostvarenja, projekcije igranih filmova s temama iz naconalne istorije, izrada planova i karata zavičajnih mesta, pravljenje zidnih novina i panoa s temama iz zavičaja, sakupljanje etnografskog i petrografskog materijala, učešće u folklornim grupama, nastupi na priredbama povodom nacionalnih i drugih praznika.

Izvor: Dnevnik
 

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Đaci mogu pisati po knjigama
Gradski sekretarijat za obrazovanje saopštio je da se besplatni udžbenici za ovu školsku godinu, koje je grad Beograd dao svim beogradskim osnovcima, mogu upotrebljavati u svom punom obliku i kapacitetu, odnosno da se u njima može pisati na mestima predviđenim za to.

Besplatni udžbenici umanjuju troškove
Za 75.000 đaka prvaka, koliko ih ove godine polazi u školu u Srbiji, obezbeđeni su besplatni udžbenici. Neke lokalne samouprave obezbedile i posebne školske pakete.

Ministar predstavio udžbenike
Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović predstavio je danas elektronske udžbenike na tri CD-a za tri uzrasta dece građana Srbije koji žive u inostranstvu.

Projekat
Đaci prva tri razreda osnovnih škola u Srbiji dobiće besplatne udžbenike u narednoj školskoj godini i realizacija tog projekta nije ugrožena prigovorom koji je izdavačka kuća Klet uputila Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača, poručeno je iz ministarstva prosvete i nauke.

I besplatno i očuvano
To što besplatni udžbenici na kraju školske godine moraju da se vrate neoštećeni izaziva negodovanja mnogih.

Udžbenici će morati da budu razdvojeni
Krajem aprila raspisan je konkurs za javnu nabavku udžbenika previđenih projektom „Besplatni udžbenici za prvi, drugi i treći razred“.

Podela besplatnih udžbenika podelila javnost
Iako je školska godina počela besplatni udžbenici nisu stigli do svih učenika u Vojvodini.

Odložen postupak javne nabavke udžbenika
Projekat besplatnih udžbenika ostaje, izjavila Vesna Fila.

Besplatni pregledi kože
Besplatni pregledi kože biće organizovani u 15 gradova Srbije.

Besplatni udžbenici koštaju 743 miliona
Đake od prvog do trećeg razreda sačekaće u četvrtak udžbenici u učionicama. Skoro sve knjige koje su koristile prethodne generacije neupotrebljive.