Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Na 20. maskembalu pobedili dame i gospoda Na 20. maskembalu pobedili dame i gospoda Tradicionalni 20. Pčelicin maskembal okupio je predškolce iz 14 niških...
Kravlje mleko za bebe - da ili ne?
Објављено: 29.09.2010

Majčino mleko najbolje je za razvoj deteta. Kravlje mleko se ne preporučuje za novorođenčad  zbog problema koje može izazvati. Tek nakon navršene prve godine života, u ishranu se može uvesti i ova vrsta mleka.

Kravlje mleko za bebe - da ili ne?

Jedna od najčešćih roditeljskih dilema je kojim  mlekom je najbolje hraniti bebu. Pedijatri preporučuju što duže dojenje. Dr Goran Vukomanović kaže da je dojenje dobro produžiti i u drugoj godini života iako se to kosi sa ranijim preporukama.

Mleko zdrave majke koja vodi računa o svojoj ishrani, najbolja je hrana za odojče naročito u prvim mesecima života. Posle navršene godine dana, u ishranu bebe treba uvrstiti i ostale vrste mleka i hrane.

U slučaju da majka u drugoj godini dojenja nema mleka, ili iz nekog razloga ne može da doji bebu, u ishranu se uključuje adaptirano mleko. Važno je da mleko kojim se beba hrani ne sadrži mnogo proteina, jer su štetni i mogu izazvati probleme. Iako je nekada vladalo mišljenje da je dobro da deca piju mnogo kravljeg mleka, pedijatri danas tvrde da to može biti veoma štetno. Pre početka njegovog korišćenja u bebinoj ishrani, obavezno je kosultovanje pedijatra kako o količini koja je poželjna, tako i o načinu na koji treba upotrebiti ovu vrstu mleka.

Istraživanja su pokazala da je veliki broj dece alergičan na kravlje mleko. Rizik raste ako neko u familiji deteta pati od alergije. Alergije se mogu sprečiti adekvatnim izborom mleka i mlečnih proizvoda.

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Kravlje mleko i alergija
Mnogi svetski istraživaći tvrde da kravlje mleko ne može izazvati probleme sa probavom kod starijih osoba.

Prednosti kozjeg mleka
U odnosu na kravlje mleko, kozje se lakše i brže vari, sadrži veće količine cinka i selena važnih za imunitet, i stabilizuje nivo šećera u krvi. Ipak, kada se radi o vitaminu B12, tu je kravlje mleko u nemerljivoj prednosti jer sadrži više ovog vitamina.

Majčino mleko sadrži korisne bakterije
Majčino mleko, od kog zavisi crevna flora bebe, moglo bi da sadrži i do 700 različitih vrsta bakterija

Da li je kozje mleko zdravije?
Mnogi ljudi sve više koriste proizvode od kozjeg mleka kao “zdraviju” alternativu kravljem. Da li rade pravu stvar?

Dojena deca imaju manje problema u ponašanju
Bebe koje su dojene imaju manju verovatnoću da će razviti probleme u ponašanju u dobi od pet godina u odnosu na bebe koje su dobijale adaptirane formule, tvrde istraživači sa Univerziteta Oxford, Essex, York i College London.

Ekcemi u detinjstvu utiču na alergije
Deca s težim slučajevima ekcema imaju manje izglede da će "prerasti" alergije na mleko ili jaja.

Majčino mleko štiti od HIV-a
Majčino mleko štiti decu od HIV, pokazuju istraživanja. Testiran na miševima, virus koji izaziva sidu nije se prenosio na potomstvo, čak i kad su ga imale majke.

Sveže mleko zdravije od prerađenog?
Stručnjaci za ishranu nikako da se slože oko toga šta je zdravije biološko odnosno sveže, tek pomuženo, mleko ili ono prerađeno. Nova istraživanja donela su nova saznanja s tim u vezi.

Mastitis | 27.05.2011
Mastitis
Mastitis je zapaljenje izvodnih mlečnih kanala dojke koji se javlja najčešće kod dojilja kod kojih se zadržava mleko u grudima.

Švajcarska kompanija "Nestle" saopštila je kako je proizvela sladoled za pse, kako bi i oni imali priliku da se rashlade tokom vrućina.