Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Beba radi zgibove (VIDEO) Beba radi zgibove (VIDEO) Neke bebe su, na primer, lepše od drugih, neke mirnije, neke brže propuze, a...
Antioksidansi - vitaminski štit od bolesti
Објављено: 06.05.2013

Mnoga oboljenja savremenog čoveka zapravo su posledica štetnog delovanja slobodnih radikala u organizmu, a njihovo pojačano nastajanje je zabeleženo tokom stresa, obimnih obroka, zapaljenskih bolesti, dijabetesa. Da bi se ublažilo ili sprečilo njihovo štetno delovanje, neophodni su nam antioksidansi kojih ima najviše u voću i povrću.

Antioksidansi - vitaminski štit od bolesti

Slobodnih radikala ima u duvanskom dimu, izduvnim gasovima automobila, UV zracima.

Oni nastaju i u samim namirnicama za vreme njihove pripreme ili tokom dugotrajnog čuvanja hrane. U organizmu stupaju u hemijske reakcije sa ćelijama, oštećuju ih i iniciraju pojavu karcinoma, oštećenja krvnih sudova, zapaljenske procese, starenje.

- Oksida­tivni stres je stanje koje nastaje kada stvaranje slobodnih radikala nadvlada sposobnost našeg tela da ih eliminiše. Može da nastane ili usled obilja slobodnih radikala ili smanjenog prisustva antioksidanasa. Srećom, naš organizam poseduje snažne mehanizme kojima se bori protiv slobodnih radikala - kaže prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Najmoćniji antioksidansi su vitamini E, C, A, beta karoten, kao i pojedini oligoelementi kao što su selen i cink. Namirnice koje u sebi sadrže ove elemente igraju važnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i sprečavanju brojnih bolesti povezanih sa štetnim delovanjem slobodnih radikala.

Prema rečima dr Jakovljevića, postoji vrlo pouzdana metoda - ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kojom se meri snaga antioksidativnog delovanja svake namirnice.

- Namirnica sa najsnažnim antioksidtivnim potencijalom je acerola, plod sličan trešnji koji raste u zapadnoj Indiji, Centralnoj i Južnoj Americi. Zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju vitamina C, kao i brojnim bioflavonoidima, mineralima i oligoelementima, acerola na ORAC skali ima dva puta veći indeks od sirovog kakaoa koji je drugi na listi - ističe dr Jakovljević.

Brojne studije su pokazale da osobe koje imaju viši nivo antioksidativnih materija u telu značajno umanjuju verovatnoću za obolevanje od svih bolesti povezanih sa delovanjem slobodnih radikala. 

Zato se i savetuje ishrana bogata povrćem i voćem, namirnicama koje obiluju antioksidansima . Preporučuje se i upotreba vitaminskih suplemenata koji su takođe od značaja za snažnu antioksidativnu odbranu našeg organizma, ali treba naglasiti da suplementi ne mogu biti zamena pravilnoj ishrani, već samo njena dopuna.

Antioksidansi u namirnicama

Hrana / ORAC vrednost za 100 grama namirnice*

acerola / 70.000

sirov kakao prah / 36.000

crna čokolada / 13.120

crveni pasulj / 11.125

mlečna čokolada / 6.740

šljiva / 6.100

beli luk / 5.708

crveno vino / 3.115

suvo crno grožđe / 2.830

borovnica / 2.400

kupina / 2.036

luk / 1.939

jagoda / 1.540

spanać / 1.260

malina / 1.220

jabuka / 1.207

brokoli / 890

cvekla / 840

crveni paprika / 710

kivi / 610

grejpfrut crveni / 483

plavi patlidžan / 390

karfiol / 385

grašak / 375

krompir / 300

zelena salata / 265

banana / 210

tofu sir / 205

šargarepa / 200

boranija / 200

kajsija / 175

 

Izvor: zena.blic

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Šta da jedete kad se prejedete?
Unosom velikog broja kalorija vaše telo pokušava da poništi štetu koju naprave slobodni radikali koji se proizvode prilikom varenja hrane.

Vitaminski suplementi stvaraju više štete nego koristi
Naučnici pretpostavljaju da dodaci ometaju prirodni odbrambeni mehanizam ljudskog tela.

Borovnice i jagode za brži mozak
Konzumiranje borovnica i jagoda može da odloži starenje mozga, tvrde naučnici.

Antioksidansi – čuvari organizma
Toksini su sveprisutni u životnoj sredini, ne možemo ih izbeći.

Avokado - novo super voće
Istraživanje naučnika sa meksičkog univerziteta Mičoasana de San Nikolas de Hidalgo pokazalo je da se ulje avokada uspešno bori protiv slobodnih radikala – opasnih molekula koji su glavni uzročnici starenja, srčanih bolesti, karcinoma i drugih poremećaja.

Voćni sok nije zdrava hrana
Prerađeni sokovi sadrže toliko šečera da povećavaju rizik od određenih vrsta raka umesto da ih sprečavaju.

Ljubitelji kafe su boljeg zdravlja?
Previše kofeina se nekada smatralo lošim po zdravlje, međutim sada naučnici tvrde kako konzumiranje kafe produžava život.

Neki veštački vitamini štetni po zdravlje žena
Najnovija studija američkih lekara iz države Ajova (The Iowa Womens Health Study) koji su istraživali uticaj veštačkih multivitamina i minerala na zdravlje pokazala je da ovi suplementi utiču na povećani rizik od smrtnosti kod starijih žena.

Popularni vitaminski preparati mogu biti štetni
U zimsko vreme neophodno je pojačano unositi vitamine, ali ako se pravilno hranite, nema potrebe za unošenjem dodataka u vidu tableta

Osam namirnica koje smanjuju rizik od raka dojke
U borbi protiv raka dojke važna je, kažu naučnici, umerena telesna težina, ali nije nevažno ni šta jedete. Evo koje bi namirnice trebalo da uključite u svoju ishranu.