Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Veština i ljubav Veština i ljubav Veština i ljubav, edukativni film namenjen roditeljima koji su tek dobili...
Značaj fizičke aktivnosti u detinjstvu
Објављено: 24.05.2013

Istraživači su ustanovili da je učešće u fizičkoj aktivnosti barem umerenog intenziteta važnije za kardiometaboličko zdravlje dece nego ukupno sedentarno vreme. Međutim, pri proceni rizika od kardiovaskularnih bolesti, vreme provedeno ispred ekrana ima negativniji uticaj od ukupnog sedentarnog vremena. 

Značaj fizičke aktivnosti u detinjstvu

Kao članovi tima pod nazivom TEAM PRODIGY, međuuniverzitetskog istraživačkog tima koji čine istraživači sa Univerziteta u Otavi, Univerziteta u Montrealu, Mekgil univerziteta i Laval univerziteta, istraživači iz Istraživačkog instituta Dečje bolnice u istočnom Ontariju rešili su da ispitaju kako vreme provedeno u umerenoj do intenzivnoj fizičkoj aktivnosti i sedentarno vreme utiču na rizik od kardiovaskularnih bolesti kod dece. Kompletan članak će biti objavljen u najnovijem broju časopisa Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 

,, Iako rezultati studije pokazuju da je kod dece vreme provedeno u umerenoj do intenzivnoj fizičkoj aktivnosti važnije od vremena provedenog u sedentarnim aktivnostima kad je u pitanju kardiometaboličko zdravlje, i veće učešće dece u fizičkoj aktivnosti I kraće vreme ispred ekrana su važni ciljevi javnog zdravlja koje treba ostvariti’’, kaže glavni autor dr Žan-Filip Šapo iz Istraživačkog instituta Dečje bolnice u istočnom Ontariju i gostujući profesor Univerziteta u Otavi. 

Studija je obuhvatila preko 500 dece između 8 i 10. godina, kod kojih su mereni obim struka, sistolički i dijastolički krvni pritisak, trigliceridi, lipoproteinski holestrol visoke gustine i koncentracija glukoze. 

Viši nivo umerene do intenzivne fizičke aktivnosti povezan je sa manjim obimom struka, trigliceridima i dijastoličnim krvnim pritiskom i višim HDL holesterolom, bez obzira na sedentarno vreme. Suprotno tome, sedentarno vreme je povezano sa višim dijastoličnim krvnim pritiskom, ali nakon korekcije umerene do fizičke aktivnosti ta veza više nije bila statistički značajna. 

Vreme ispred ekrana je povezano sa većim obimom struka i nižim HDL holesterolom, bez obzira na fizičku aktivnost. 

,,Mi sada nudimo empirijske dokaze da je fizička aktivnost tokom dana verovatno važnija za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod dece nego organičenje vremena u sedentarnim aktivnostima’’, zaključuje dr Šapo. 

 

Izvor: Stetoskop.info

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Za zdravije dete: Tri sata fizičke aktivnosti dnevno!
Deci mlađoj od šest godina potrebno je najmanje tri sata fizičke aktivnosti u toku dana, pokazuju istraživanja.

Deca sve više izbegavaju rekreaciju
Današnji klinci provode manje od pola sata dnevno baveći se fizičkim aktivnostima, a većina dece nema naviku redovne rekreacije.

I “ćuška” loše utiče na psihu dece
Mnoga istraživanja pokazala su da zlostavljanje u detinjstvu može imati veliki uticaj na razvoj pojedinca i njegovo mentalno stanje u odraslom dobu. Međutim, nova studija pokazuje da i obične “vaspitne” batine mogu imati isti efekat.

Zašto je fizička aktivnost važna?
Bez obzira na to koje su vam mere ili koliko vam je godina, fizička aktivnost može da se uvede u vaš stil života.

Deca reaguju kao vojnici u borbi
Deca izložena porodičnom nasilju pokazuju isti obrazac aktivnosti u mozgu kao i vojnici tokom borbe, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Savremena biologija".

Aktivniji život - bolje zdravlje
Fizički aktivni adolescenti su potvrdili značajno bolji kvalitet života vezan za zdravlje, dok su njihovi neaktivni vršnjaci zabeležili slabije rezultate na istoj skali koja meri kvalitet života, izjavili su australijski istraživači.

Kakao umesto fizičke aktivnosti
Kakao može da ima isto dejstvo kao i bavljenje nekom fizičkom aktivnošću, pokazali su rezultati istraživanja grupe američkih naučnika.

Hodanjem protiv depresije
Čak i manje zahtevne fizičke aktivnosti poput hodanja mogu da poprave naše raspoloženje, pokazali su rezultati jednog škotskog istraživanja.

U trudnoći samo vežbe
Umerene fizičke aktivnosti, poput joge, imaju pozitivno dejstvo ne samo po zdravlje majke, već i po srce bebe i do mesec dana posle rođenja

Kako održavati kilažu u trudnoći?
Praktikovanje tokom trudnoće neke od umerenih fizičkih aktivnosti, poput joge, ima pozitivno dejstvo ne samo po zdravlje majke, već i po srce bebe i do mesec dana posle rođenja.