Zanimljivi video klipovi
Pogledajte kako mačka vežba parkur (VIDEO) Pogledajte kako mačka vežba parkur (VIDEO) Ekstremni sport parkur, koji podrazumeva preskakanje različitih prepreka, poslednjih...
Portret namirnice: Borovnica
Објављено: 05.08.2013

Borovnica je veoma ljekovito voće i odličan je prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti. Zahvaljujući sastojku antocianinu borovnica je najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Lišće borovnice smatra se pravom riznicom minerala.

Portret namirnice: Borovnica

Borovnica (lat. Vaccinium myrtillus) raste kao zimzeleni grm, sa sitnim bobičastim plodovima koji su slatkastog ukusa.

Mali bobičasti plod borovnice sadrži mnoge vitamine i minerale među kojima i biljna vlakna, bioflavonoide, vitamine B, C i E, željezo, kalijum, kalcijum, karotin, natrijum. Sadrži i organske kiseline koje su jako korisne za naš organizam: limunsku i jabučnu. Osim toga, sadrži i folnu kiselinu, koja je neophodna za naše zdravlje. Pored antioksidantskog djelovanja, borovnica djeluje povoljno na srce, krvne sudove, kožu i imuni sistem. Takođe je dokazano da plod ima i antikancerogeno dejstvo.

Pošto plod borovnice u sebi sadrži dosta ljekovitih materija i jakog je antioksidanskog dejstva, dokazano je da djeluje povoljno na organizam. Pomaže kod velikog broja bolesti i to za  jačanje imunološkog sistema, sprečavanje infarkta, sprečavanje moždanih udara, kod šećerne bolesti, malokrvnosti, protiv tromboze, protiv koksaki virusa. Takođe, povoljno djeluje na infekcije kože, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, na zarastanje rana, usporava proces starenja i otvara apetit.

Borovnica se koristi u ishrani kao svjež plod, sušeno voće, a njeni listovi se koriste se za pravljenje čajeva ili obloga.

Listovi kao biljni insulin

U narodnoj medicini ljekovita svojstva listova borovnice ističu su do te mjere da ih nazivaju biljnim insulinom. Od tih listova priprema se čajni napitak koji je odličan kardiotonik i diuretik.

Osim toga, taj napitak je dobar i za liječenje bubrega i bešike, a koristi se i kao sastojak biljnih mješavina za liječenje šećerne bolesti.

Koristi se i kod liječenja i prevencije i drugih bolesti i tegoba kao što su poremećaj rad organa za varenje, poremećaj ishrane, bolovi u stomaku.

Napitak od listova borovnice jako dobro pomaže i kod povraćanja, dijareje, želučanih grčeva, kašlja i drugih zdravstvenih problema.

Pomaže kod manjka i viška vitamina

Ljekovita svojstva borovnice se teško mogu nabrojati. To je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći i kod bolesti izazvanih manjkom vitamina, odnosno avitaminoze, i bolesti izazvane viškom vitamina u organizmu tj. hipervitaminozoe.

Avitaminoze su bolesti uzrokovane hroničnom ili dugotrajnom vitaminskom deficijencijom. One isto tako mogu da budu posljedica defekta metaboličke konverzije, kao što je konverzija triptofana u nijacin. Nasuprot tome hipervitaminoza nastaje kao posljedica prekomjernog zadržavanja u masnoći rastvornih vitamina u tijelu. Ako koristite borovnicu u ishrani, možete spriječiti nastanak te dvije bolesti i može vam pomoći kod njihovog liječenja.

 

Izvor: Nezavisne

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Deda uslikao prvi porodični portret princa Džordža
Prvi zvanični portret princa Džordža sa mamom, tatom i ljubimcima uslikao je njegov deda, Majkl Midlton.

Borovnice i jagode za brži mozak
Konzumiranje borovnica i jagoda može da odloži starenje mozga, tvrde naučnici.

Sedam namirnica koje bi trebalo da jedemo svakog dana
David Zincenko, autor knjige "Ovo jedite, a ovo nemojte", preporučuje koje su to namirnice koje bi trebalo da jedete svakodnevno za zdrav i dug život.

Misica u 28. umrla od raka dojke
Eva Ekval preminula je u subotu od raka dojke u 28. godini, u bolnici u američkom gradu Hjustonu.

Koliko su zdrave namirnice zaista zdrave
Namirnice koje se prodaju pod oznakom zdrave hrane često sadrže štetne sastojke. Ne samo da naročito ne doprinose zdravlju već imaju i visoke cene

Kako jednostavno jesti zdravije
Na policama trgovina hrana koja spada u kategoriju zdravih namirnica često sadrži neke sastojke koji to nikako nisu, pa smo zbunjeni kako zapravo jesti zdravo.

Top 5: Najbolje letnje namirnice
Kada je ishrana u pitanju, leto je jedno od najzahvalnijih godišnjih doba, jer se na našoj trpezi tada mogu naći sveže namirnice po veoma povoljnim cenama. Evo pet najjačih letnjih aduta...

Namirnice koje su neophodne
Kada govorimo o racionalnoj ishrani podrazumevamo ishranu koja je tako izbalansirana da nam omogućava zadovoljenje energetskih potreba i potreba u hranljivim i zaštitnim materijama.

Hrana koja pospešuje rad mozga
Zdravlje je oduvek predstavljalo najveće ljudsko bogatstvo ali ga, do sada, nikada teže nije bilo sačuvati. Živimo u svetu koji obiluje štetnim materijama i upravo zbog toga, savremeni čovek mora da razmišlja konstantno u pravcu očuvanja svog zdravlja

Antioksidansi - vitaminski štit od bolesti
Mnoga oboljenja savremenog čoveka zapravo su posledica štetnog delovanja slobodnih radikala u organizmu, a njihovo pojačano nastajanje je zabeleženo tokom stresa, obimnih obroka, zapaljenskih bolesti, dijabetesa. Da bi se ublažilo ili sprečilo njihovo štetno delovanje, neophodni su nam antioksidansi kojih ima najviše u voću i povrću.