Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Mačke koje će vas nasmejati do suza (VIDEO) Mačke koje će vas nasmejati do suza (VIDEO) Kompilacija snimaka mačaka koje su urnebesno smešne....
Kako da budete dobar uzor deci?
Објављено: 26.11.2013

Načini da se bude dobar uzor deci su od suštinskog značaja za svakog roditelja i staratelja. Naravno da svaki roditelj želi da dobro utiče na svoje dete, međutim, to nije nešto što dolazi samo od sebe, a i svi smo ljudi koji ponekada pogreše. Na sreću, postoje načini kojih se možete pridržavati kako biste bili dobar uzor svojoj deci. Evo nekih od njih.

Kako da budete dobar uzor deci?

1. Naučite ih šta je dobro, a šta loše 

Deca, naročito mlađa, veoma su povodljiva. Zato je veoma važno da ih od malih nogu učite da prave razliku između dobrog i lošeg. Naučite ih da nije lepo nekoga da udare, da psuju, piju, puše ili uzimaju nešto što im ne pripada. 

2. Sagledajte stvari iz njihove prespektive 

Dete kome su povređena osećanja može da se povuče u sebe i tada nećete moći da utičete na njihovo ponašanje, stav i odluke. Mala deca ne razumeju zašto ne mogu da dobiju novu igračku. Tada treba da im objasnite na način koji će razumeti i da saosećate sa njima. 

3. Pohvalite dobro ponašanje 

Kada kod dece pohvalite dobro ponašanje, skrenućete im pažnju da će više postići ukoliko se lepo ponašaju. 

4. Saslušajte svoje dete 

Svako dete drugačije ispoljava svoja osećanja. Ukoliko plače, to ne mora da zači da ga nešto boli ili da je ljuto. Plakanjem možda ispoljava povređena osećanja, strah ili uznemirenost. Ukoliko želite da budete dobar uzor detetu, budite osoba kojoj može da se obrati za bilo šta. 

5. Deca su deca 

Čak iako ste pokušali na sve moguće načine da utičete na dete a ono se i dalje ponekada loše ponaša, imajte na umu da je vaše dete i dalje upravo to, samo dete i da će sigurno imati momente lošeg ponašanja. 

6. Povedite računa o sopstvenom ponašanju 

Deca rade stvari koje vide i čuju. Ukoliko želite da budete dobar uzor onda morate da vodite računa o tome šta radite i govorite. 

 

Izvor: Super zena

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Tate su odgovorne za zdravlje porodice
Kad je u pitanju način ishrane i fizička aktivnost, deci su češće uzor očevi.

Samo srećna mama odgaja srećnu decu
Lista zadataka i odgovornosti jedne mame može izgledati beskrajna i zastrašujuća kada je dan dobar, a nemoguća kada ustanete na levu nogu.

U okovima
Televizija i internet značajno utiču na izbor uzora kod mladih, kojima su materijalne vrednosti sve važnije. Ko će biti uzor detetu - da li političar, slikar, teniser ili folk zvezda, u mnogome zavisi i od porodice, smatraju stručnjaci.

Kako da budete dobar tata sinovima?
Podržavajte ga, recite mu da ga volite i nikada ga ne forsirajte da ostvaruje vaše propale ambicije

Zašto mališani ne čuju „ne“
Da li se ikada deci obraćate rečenicama tipa: „Ne diraj to“? Svaki put kada budete u iskušenju da kažete tu rečenicu, setite se - deca jednostavno ne čuju reč „ne“.

Ko su uzori vašoj deci
Za izgradnju identiteta nije dovoljno da nam drugi govore kakvi smo, ni da sami zaključujemo o sebi; potrebno je da se poistovetimo sa uzorom, sa osobom na koju želimo da ličimo. To je osnova velike dečje sklonosti da oponašaju jedna druge.

Moje dete nevaspitano?!
Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a "molim" i "hvala" nećete čuti, jer ne postoji u njegovim rečniku

Nežna mama mačka: Deset saveta kako odgajati decu
O roditeljstvu se ponešto može naučiti i od mačaka, nežnih majki koje odgajaju svoje mačiće da budu snalažljivi i samostalni. Vlasnica jedne mace nabrojala je čak deset takvih lekcija.

Bitan je balans između karijere i porodice
Uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života nije nimalo lako, ali se kao i svi drugi životni izazovi sve svodi na uspeh u balansiranju između obaveza.

Jednostavan način da vas deca poslušaju iz prve
Televizor ili svoje prijatelje čuju bez problema, ali kada im vi nešto govorite kao da pričate zidu? To je ono što zovemo selektivnim slušanjem i srećom, problem je koji relativno jednostavno možete rešiti.