Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Mama, hoćeš kafu (VIDEO)? Mama, hoćeš kafu (VIDEO)? Zabluda je da mala deca samo prave lom i ne žele da pomognu roditeljima u kućnim...
Ishrana protiv hemoroida
Објављено: 20.06.2011

Pravilna ishrana je izuzetno važna u prevenciji nastanka hemoroida, ali i u lečenju, bez obzira na fazu bolesti. Da bi se sprečio zatvor, kao jedan od uzroka nastanka hemoroida, treba da unosite mnogo vlaknastih materija i najmanje dva litra tečnosti.

Ishrana protiv hemoroida

Šuljevi su proširene vene u predelu anusa, tj. čmara. Kad oteknu, izgledaju poput kesica koje se zovu hemoroidni čvorovi. Mogu da se jave u bilo kom životnom dobu, a prvi simptomi najčešće između 20. i 30. godine. Dugotrajno sedenje ili slaba fizička aktivnost udruženi s nepravilnom ishranom najbitniji su faktori rizika za nastanak bolesti, a hronični zatvor i naprezanjem tokom pražnjenja značajno pogoršavaju tegobe.

Za nastanak bolesti bitni su i nasledni faktor i dugotrajno sedenje. Opak, glavni krivci za pojavu hemoroida kod žena su genetska predispozicija, venska insuficijencija, trudnoća i naprezanje na porođaju, prekomerna težina, zatvor i poremećaj hormonske ravnoteže.

Ovo hronično oboljenje ima četiri stadijuma. U prvom se najčešće javljaju blage tegobe poput svraba u predelu čmara, dok se u drugom javljaju bol i krvarenje. Krv je svetlocrvene boje i obično se javlja posle pražnjenja. Treći A stadijum prati ispadanje hemoroida pri stajanju ili pražnjenju creva i njihovo spontano vraćanje, a kod tipa B, šuljevi se ne povlače sami. Hemoroidi četvrtog stadijuma su uvek upaljeni i ni na koji način ne mogu da se vrate u anus.

Lečenje zavisi od stepena oboljenja. U prvog stadijumu pacijentu preporučuje se korišćenje masti i krema protiv hemoroida, pojačana higijena i dijetetski režim ishrane. Kod drugog se koriste čepići i masti, u trećem se piju i lekovi, a u četvrtom, najtežem stadijumu, pribegava se operaciji.

Terapija iz tanjira

Pravilna ishrana je izuzetno važna u prevenciji nastanka hemoroida, ali i u lečenju, bez obzira na fazu bolesti. Da bi se sprečio zatvor, kao jedan od uzroka nastanka hemoroida, treba da unosite mnogo vlaknastih materija i najmanje dva litra tečnosti.

- Voda je najbolji prirodni omekšivač stolice i pomaže kod konstipacije.
- Integralni hleb, žitarice, sveže voće i sve vrste povrća sprečiće nastanak zatvora.
- Jabuke, cvekla i brokoli ubrzavaju varenje zahvaljujući vlaknastim materijama.
- Namirnice bogate vitaminom K, poput povrća zelene boje, mahunarke i jaja stimuliše zgrušavanje krvi.
- Jedna do dve supene kašike hladno ceđenog lanenog ulja dnevno omekšava stolicu.
- Čaj od ruzmarina jača zidove krvnih sudova, samim tim i hemoroidnih vena.

Šta se ne preporučuje

Pošto od hemoroida boluje samo čovek, ta činjenica pokazuje da naše loše navike u ishrani imaju vodeću ulogu u nastanku ovog poremećaja. Ukoliko patite od ovog oboljenja, izbegavajte:

– Prženu, masnu hranu, jer izaziva zatvor.
– Proizvode od belog brašna, jer izazivaju nadimanje i otežavaju  pražnjenje.
– Rafinisana ulja i margarin
– Kafu, jer kofein može da izazove širenje krvnih sudova.
– Gazirane napitke i alkohol, koji može da dovede do širenja hemoroidnih vena.
– Ljute papričice, kari, šafran i crni biber, jer iritiraju creva i sluzokožu anusa.

Izvor: Blic Žena
 

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Borovnica za bolji vid
Sitni plodovi pomažu protiv stomačnih problema, ali i pucanja kapilara, jer jačaju krvne sudove.

Nordijska ishrana produžava život
Danski naučnici su otkrili da se tradicionalna i uravnotežena nordijska ishrana povezuje sa smanjenom smrtnošću, prenosi portal Vitamini.

Šipak podiže imunitet
Čaj od crvenog ploda šipurka je bogat vitaminom C, pa je nezamenljiv u lečenju prehlada. Za pripremu čaja beru se i latice u vreme cvetanja ove biljke.

Kupina deluje kao aspirin
Crna jagoda bogata vitaminima A, C, B1, B2 i B6, organskim kiselinama, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, manganom i voćnim šećerom.

Šta treba da imate u kućnoj apoteci?
Svaka kuća trebalo bi da sadrži određene medikamente, čak i ako ukućani nemaju konkretnih potreba za tim

Mediteranska ishrana čuva srce
Ishrana zasnovana na ribi, mahunama, povrću i skromnim količinama alkohola smanjuje šanse od srčanog udara, još jednom su potvrdili naučnici.

Za mentalno i telesno zdravlje jedite mediteransku hranu
Sigurno ste već bezbroj puta do sada čuli da je mediteranska ishrana dobra za vaše zdravlje. Osim što su potvrdili da je dobra za vaše telo, naučnici su sada ustanovili da konzumacija maslinovog ulja i morske hrane pozitivno utiče i na vaše mentalno zdravlje.

Beli i crni luk | 21.12.2012
Beli i crni luk
Ishrana bogata belim i crnim lukom u značajnoj meri utiče na sprečavanje pojave različitih oblika zloćudnih tumora

Majka na dijeti, ispašta bebin mozak
Istraživački tim Univerziteta u Teksasu ustanovio je smanjeno stvaranje veza između ćelija, deljenje ćelija i količine faktora rasta kod fetusa majki čija je ishrana u prvoj polovini trudnoće bila veoma restriktivna.
Jaje i piletina za bolje pamćenje
Naučnici su otkrili hranljivu materiju koja usporava starenje mozga i povećava memoriju.