Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Neverovatno pametan pas! (VIDEO) Neverovatno pametan pas! (VIDEO) Još jedan dokaz koliko su psi pametni ......
Rezultati završnog ispita i žalbe
Објављено: 27.06.2011

Prošle nedelje osmaci su prvi put polagali završni ispit na kraju osnovnog školovanja.

Rezultati završnog ispita i žalbe

Njih skoro 75.000 rešavalo je testove iz maternjeg jezika i matematike, kao i njihovi prethodnici na kvalifikacionom ispitu, a osnovna novina je to što su na kvalifikacioni išli samo kandidati za četvorogodišnje smerove, dok su na završni ispit morali svi koji žele da nastave školovanje.

Od kvalifkacionog se završni ispit razlikovao još i po tome što je na njemu jedna četvrtina pitanja bila đacima potuno nepoznata, dok su ranijih godina na testovima bili samo zadaci iz zbirki za pripremu ili potpuno isti ili izmenjeni tek malo.

Ove nedelje će, na oglasnim tablama osnovnih škola, najkasnije do srede, biti objavljeni preliminarni razultati završnog ispita. Osmaci nezadovoljni bodovanjem moći će u sredu da traže svoje testove na uvid i ako smatraju da imaju osnova, istog dana mogu se žaliti školskoj upisnoj komisiji, koja je dužna da žalbu reši odmah.

Ako ovim rešenjem ne budu zadovoljni, sutradan, u četvrtak, mogu se žaliti okružnoj upisnoj komisiji, čiji je odgovor konačan, tako da će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 3. jula.

Izvor: Dnevnik

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Danas preliminarni rezultati završnog ispita
Preliminarni rezultati završnog ispita koji su polagali učenici osnovnih škola u Srbiji biće objavljeni danas, a takođe danas đaci mogu da predaju i eventualne žalbe u svojim školama.

Danas podnošenje žalbi u školama
Žalbe se danas primaju u osnovnim školama, a sutra u okružnim upisnim komisijama.

Prijemni pre završnog ispita
I ove godine mali maturanti koji žele da se upišu u neku od srednjih škola za talente moraće u željenoj školi prethodno da polože prijemni ispit.

Zbirke za završni ispit osmaka do kraja januara
Učenici osmog razreda prva su generacija đaka koja će u junu naredne godine polagati završni ispit, umesto dosadašnjeg kvalifikacionog, a zbirke, iz kojih će učenici pripremati taj test, biće odštampane do kraja januara.
Okončana mala matura, rezultati do 29. juna
Polaganjem testa iz matematike, osmaci su danas okončali dvodnevni završni ispit, koji se vrednuje prilikom upisa u srednje škole, a preliminarni rezultati ispita biće poznati najkasnije do 29. juna.

Danas konačni rezultati male mature
Konačni rezultati završnog ispita biće danas objavljeni u osnovnim školama. Mali maturanti i na sajtu Ministarstva prosvete i nauke (www.upis.mpn.gov.rs) mogu takođe da provere rezultate završnih ispita.

Saveti osmacima: Naspavajte se, savladajte tremu
Takođe, važno je da pažljivo saslušaju usmena uputstva nastavnika za unošenje šifara i popunjavanje testa, a osim što moraju doći ranije na ispit, đaci ne smeju zaboraviti da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem, kao ni pribor za rad

Čaša vode za bolje rezultate na kontrolnom
Učenici i studenti koji piju vodu pre ili tokom kontrolnog zadatka ili ispita postižu bolje rezultate od onih koji to ne čine.

U srednjim školama za nadarene 3.000 mesta
Prijemni ispiti za nadarene osmake koji žele da upišu matematičku i filološku gimnaziju, završavaju se sutra, a u tim školama biće upisano oko 3.000 učenika. Rezultati će biti poznati u ponedeljak, ali osmaci u škole neće biti upisani sve do kraja juna, do kada će morati da budu objavljeni i rezultati sa završnih ispita.

Rezultati prijemnih ispita za srednje škole tajna
Rezultati prijemnih ispita za srednje stručne škole i gimnazije više neće moći da se objavljuju na vratima i sajtovima škola, već će đaci moći da ih vide u za to posebno namenjenim prostorijama u školama.