Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Pogledajte: Beba pleše bolje nego Džeger Pogledajte: Beba pleše bolje nego Džeger Pevač grupe "Maroon 5" u svom hitu se pohvalio kako ima pokrete kao Mik...
Treće dete čeka novi zakon
Објављено: 01.07.2011

„Demografsku naknadu”, kao nagradu države za doprinos natalitetu, primaće i zaposlene i nezaposlene majke sa troje dece.

Treće dete čeka novi zakon

Sve majke koje u trenutku stupanja na snagu budućeg građanskog zakonika imaju troje dece primaće „demografsku naknadu” do punoletstva trećeg deteta. Mesečnu naknadu dobijaće i zaposlene i nezaposlene majke, bez obzira na to da li su u braku.

Odredba o „plati za treće dete” primeniće se na zatečeno stanje u momentu stupanja zakonika na snagu, kao i na svako treće dete koja će tek biti rođeno, rečeno je za „Politiku” u vladinoj komisiji za izradu građanskog zakonika Srbije.

„Demografska naknada”, kao nagrada države majkama koje su rodile troje dece, neće se isplaćivati retroaktivno odnosno unazad. Tako će, na primer, majka čije treće dete bude imalo tri godine kada zakon stupi na snagu, primati ovu naknadu narednih 15 godina.

Mnoge porodice sa troje dece obradovala je vest o ovoj važnoj novini, ali pitaju kada će budući građanski zakonik biti usvojen i stupiti na snagu. S obzirom na to da će javna rasprava trajati do kraja godine, može se očekivati da tek u prvoj polovini 2012. vlada utvrdi konačan predlog zakonika i da on bude usvojen do polovine godine. Majke čije će treće dete za to vreme postati punoletno ostaće bez ikakve nagrade od države za svoj doprinos natalitetu.

U isto vreme, porodice sa maloletnim trećim detetom nestrpljivo će čekati novi zakon, a mnogim parovima sa dvoje dece možda će upravo ova odredba biti podsticaj za proširenje porodice.

„Majka koja je rodila troje dece ima pravo na ’demografsku naknadu’ do punoletstva trećeg deteta, u iznosu koji za svaku godinu utvrđuje Ministarstvo finansija”, piše u predloženom novom stavu člana 6. odeljka o porodičnim odnosima budućeg građanskog zakonika.

U vladinoj komisiji kažu da iznos koji će utvrđivati Ministarstvo finansija neće biti manji od 20.000 dinara, a tačnu cifru sada nije moguće predvideti, s obzirom na inflaciju i druge okolnosti.

Svi ostali detalji, kojima država treba da podstiče rađanje, biće uređeni posebnim propisima, tako da za sada nisu predložena konkretnija rešenja koja se odnose na poreske olakšice roditeljima ili uračunavanje radnog staža majkama sa više dece.

„Država je dužna da finansijskim, poreskim, radnopravnim, ekonomskim, socijalnim i drugim merama i aktivnostima posebno podstiče rađanje dece”, navodi nova odredba budućeg građanskog zakonika. Dalje se precizira da će sve pogodnosti kojima se podstiče rađanje dece biti uređeno posebnim propisima.

Godinama se formalno proklamuju zaštita porodice i podsticanje nataliteta, a da se pri tom ni u jednom pravnom aktu, nijednom zakonskom odredbom ne propisuju konkretne pogodnosti i olakšice za roditelje sa više dece. To je nedopustivo kada znamo da Srbija, zbog malog nataliteta, odumire kaže dr Olga Cvejić-Jančić, profesor porodičnog prava i član komisije za izradu građanskog zakonika.

Bilo bi logično, kaže ona, da majkama koje primaju „demografsku naknadu” teče i radni staž, a to treba da bude predviđeno u Zakonu o radnim odnosima.

Majke će primati naknadu bez obzira na to da li su treće dete rodile u prvom, drugom ili nekom sledećem braku, ili van braka. Računa se ukupan broj dece majke, objašnjava naša sagovornica, ali navodi da može biti razmotrena mogućnost naknade i samohranim očevima koji imaju troje dece.

Cilj je da se poveća natalitet, a to se ne može postići parolama i frazama, već konkretnom akcijom države kaže prof. dr Olga Cvejić-Jančić.

Kada je reč o majkama sa četvoro, petoro i više dece, država ih ne stimuliše i ne nagrađuje, već ih prepušta „čarima” dečjeg dodatka i ostalih malih socijalnih davanja.

Prirodni priraštaj iznosi minus 35

Zavod za statistiku juče je objavio podatke o stanovništvu Srbije u 2010. godini. Prirodni priraštaj Srbije (razlika između novorođenih i umrlih) izrazito je negativan i iznosi minus 35.

Srbija je 30. juna 2010. godine imala 7.291.436 stanovnika. Od toga je 68.304 novorođene dece, a u istom periodu (od prethodnih 12 meseci) umrlo je 103.211 građana Srbije.

Izvor: Politika

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Nemačka: Novorođenčad trećeg pola
Berlin - Roditelji dece u Nemačkoj više neće biti obavezni da novorođenče prijave kao muško ili žensko i umesto toga imaće prostor za unos "trećeg pola" ukoliko pol ne može biti jasno utvrđen po rođenju.

Za treće dete poseban staž od dve godine
Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predvideo je da ženi osiguraniku, koja je rodila treće dete, bude uračunavan poseban staž u trajanju od dve godine.

Zakon o mladima važi od danas
Od ponedeljka na snazi je novi Zakon o mladima. Nagrađivanje i stipendiranje mladih talenata prvi pust se smatra javnim interesom, kaže ministarka Samardžić-Marković

Zakon ohrabruje bežanje sa časova?
Nakon što je 2009. godine usvojen novi zakon o obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa daleko blaže disciplinske mere za izostajanje iz škole, prosečan novosadski učenik nije dolazio na časove više od mesec i po dana.

Legalizovan razvod na Malti
Predsednik Malte Džordž Abela potpisao je novi zakon koji građanima te ostrvske države omogućava da se razvedu u svojoj zemlji.

U Sao Paolu i Parada heteroseksualaca
Gradsko veće brazilskog grada Sao Paula usvojilo je zakon kojim se predviđa održavanje Parade ponosa heteroseksualaca, koja će biti održavana svake treće nedelje u decembru.

Škole bez prostora za samo jednu smenu
Mnoge novosadske osnovne škole neće biti spremne za novi Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju koji uskoro treba da bude usvojen, a prema kom su, između ostalog, obavezne đačke kuhinje, a predlaže se i jednosmenski rad od 8 do 17 časova.

Đačke kuhinje za osnovce
Osnovne škole trebalo bi uskoro da postanu prijatnije i bezbednije za boravak đaka i zaposlenih. Novi Zakon o osnovnoškolskom obrazovanju uneće novine i u školske programe i doprineti povećanju kvalitea nastave.

Malta dozvolila razvod braka
Malteški poslanici usvojili su danas zakon kojim se dozvoljava građanima te katoličke zemlje da se razvedu u svojoj državi.

Nova pravila za društvene mreže u Kini
U Kini stupa na snagu novi zakon koji zahteva o korisnika mikrobloging sajtova, nalik Twitteru, da na njima koriste isključivo svoja prava imena.