Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Neverovatno pametan pas! (VIDEO) Neverovatno pametan pas! (VIDEO) Još jedan dokaz koliko su psi pametni ......
Obradović: Izmenjen zakon o obrazovanju od 1. septembra
Објављено: 06.07.2011

Izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje su na dnevnom redu tekuće sednice skupštine, uređuju vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika, zaštitu podataka o ličnosti i rad nastavnika preko norme, rekao je danas ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.

Obradović: Izmenjen zakon o obrazovanju od 1. septembra

Obradović je rekao novinarima u parlamentu da je zakon u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku kako bi mogao da bude usvojen do početka školske godine, 1. septembra.

"Imali smo i dogovor sa reprezentativnim sindikatima prosvete da izmene zakona dostavimo parlamentu do 31. avgusta, što smo učinili sada i time ispunjavamo deo tog dogovora", kazao je Obradović.

Obradović je naveo da je izmenama zakona, u dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja, utvrdjeno da će se u školama od dece i zaposlenih uzimati samo osnovni podaci koji su potrebni za sistem obrazovanja a ne i podaci koje bi mogli biti iskorišćeni za druge namene.

Izmenama zakona biće utvrdjen maksimalan dozvoljen broj neopravdanih izostanaka i oni će biti osnov da se u disciplinskom postupku smanji ocena iz vladanja.

Obradović je rekao da su prethodne dve godine primene važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokazale da su određena rešenja neadekvatna i da su djaci zbog toga pošteđeni odgovornosti.

"Izmene će omogućiti da se na vreme pribegne odgovarajućim merama, da budu uključeni roditelji, nastavnici i škola, da svi znaju u svakom trenutku ako dete izostaje i zbog čega, kako bi se mogle primeniti neke mere, odnosno sankcija", kazao je Obradović.

Odbor za prosvetu Skupštine Srbije na današnjoj sednici prihvatio je izmene zakona i predložio ga parlamentu na usvajanje.

Izvor: Beta

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Prosvetari u štrajku!
Zbog užasnog stanja u obrazovanju Unija sindikata prosvetnih radnika protestovaće 3. septembra na Trgu Nikole Pašića.

Nova škola u Nišu od septembra
Ministar prosvete Žarko Obradović i gradonačelnik Niša Miloš Simonović potpisali su danas Protokol o izgradnji nove škole u naselju "Branko Bjegović" koja će biti završena do 1. septembra ove godine.
Zakon ohrabruje bežanje sa časova?
Nakon što je 2009. godine usvojen novi zakon o obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa daleko blaže disciplinske mere za izostajanje iz škole, prosečan novosadski učenik nije dolazio na časove više od mesec i po dana.

Obradović: Uslov za upis na budžet za narednu godinu 48 bodova
Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da bi uslov za upis na budžet za naredne godine studija trebalo da ostane 48 bodova, a očekuje se da parlament u septembru usvoji izmene Zakona o visokom obrazovanju, koje će to omogućiti.

Prosvetari traže nove odredbe o štrajku
Sindikati prosvete tvrde da odredbama o minimumu procesa rada tokom štrajka nije mesto u Zakonu o osnovnom obrazovanju, jer to treba da reguliše opšti zakon o štrajku.

Unaprediti saradnju u obrazovanju
Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je danas da zemlje regiona treba da unapređuju saradnju u obrazovanju, jer podaci iz sopstvene sredine često nisu dovoljni za kreatore javnih politika.

Udžbenici u školama do 1. septembra
Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je danas da će udžbenici za osnovce biti u školama do 1. septembra i početka nove školske godine.

Mandić: Vratiti srpski u škole
Crnogorska opozicija uslovila podršku izbornom zakonu vraćanjem srpskog jezika u škole i rešavanjem pitanja državljanstva. Lider Nove Andrija Mandić traži vanrednu sednicu parlamenta pre 1. septembra.

Bez osnovne škole 1,5 miliona stanovnika Srbije
Zakon o obrazovanju odraslih trebalo bi konačno da uredi sistem neformalnog obrazovanja u Srbiji, doprinese smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju loše obrazovne strukture stanovništva.

Otvoren Dom učenika u Leskovcu
U Leskovcu je otvorena zgrada renoviranog Doma učenika u čiju je adaptaciju investirano 18 miliona dinara, što je omogućilo povećanje kapaciteta za 24 ležaja.