Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Da li je ovo budući Dr. Dre? (VIDEO) Da li je ovo budući Dr. Dre? (VIDEO) KJ je četvorogodišnji klinac, ali izgleda da je već i muzički producent....
Kako protiv ujeda insekata?
Објављено: 08.07.2011

Leto je istovremeno i sezona raznih buba, dosadnih komaraca, mušica i osa. Ujedi ovih napasti ne samo da mogu da budu bolni, već i veoma opasni.

Kako protiv ujeda insekata?

Najvažnije je da se ne kupate jako mirišljavim sapunima i da ne stavljate parfem. Ose privlači i šarena odeća. Kad god je moguće nosite duge nogavice i rukave i mažite se sredstvima koja ih odbijaju. Izbegavajte šumovite i travnate površine.

Ako zaključite da nehemijske metode nisu delotvorne, a provodite vreme u prirodi, biće vam potrebno neko sredstvo koje odbija insekte. Insekticide uvek koristite isključivo prema uputstvu i držite ih dalje od dece.

Nikada ih ne nanosite na lice i budite pažljivi da rukama ne dodirnete oči.

Ukoliko ste već došli u situaciju da vas je ujeo neki insekt, možete uzeti protiv bolova neki lek na bazi ibuprofena ili acetaminofena. Postoje i brojne kreme i gelovi koji se nanose direktno na mesto ujeda, pri čemu olakšavaju svrab i otok.

Ako vas je ujela osa, najpre morate ukloniti žaoku. Zatim isperite to mesto sapunom i vodom, pa tek onda nanesite odgovarajuću kremu. Hladne obloge pomažu kod otoka.

Kada su u pitanju krpelji, veoma je važno da ih uklonite na vreme, jer ako se zadrže u koži duže od 36 sati, mogu preneti lajmsku bolest. Svaki put kada se vratite iz prirode, naročito ako ste boravili u visokoj travi, detaljno se pregledajte. Krpelji se uklanjaju pincetom, a nakon toga je neophodno to mesto očistiti antiseptikom alkoholom ili sapunom.

Većina ujeda je bezazlena i može se lečiti samostalno. Svrab, crvenilo i mali otok su normalni simptomi. Međutim, ukoliko dođe do infekcije, javi se povišena temperatura ili se crvenilo proširi, potrebno je da se javite lekaru.

Kod nekih ljudi se može javiti anafilaktički šok po život opasna alergijska reakcija. Ukoliko osetite mučninu, dobijete dijareju, povraćate, otežano dišete, svrbe vas i peku oči, usne ili drugi delovi lica, neophodna vam je hitna medicinska pomoć, jer bolest može da napreduje već za nekoliko minuta.

Izvor: B92

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Šta kada vas ujede insekt?
Kada svrab postane neizdrživ, mnogi od nas posegnu za nekim sredstvom protiv ujeda insekta.

Med smiruje otoke od ujeda insekata
Postoji mnogo načina da se ublaže neprijatni simptomi posle uboda insekata. Nekoliko kapljica meda sigurno će umiriti otok, a i deluje antibakterijski.

Putna apoteka | 12.06.2013
Putna apoteka
Alergije, ujedi insekata ili opekotine od sunca mogu da pokvare odmor

Šta preduzeti kod ujeda i svraba
Šta da uradite kada vaše dete ujede insekt? Evo nekoliko saveta kako da ublažite svrab i sprečite komplikacije.

Šta treba da sadrži mala putna apoteka
Alergije, ujedi insekata ili opekotine od sunca mogu da pokvare odmor.

Kod uboda samo 15 minuta za pomoć
Najopasnije su alergije na ubode insekata u glavu i vrat. Ali, samo određene vrste insekata izazivaju alergijsku reakciju.

Prirodni lekovi protiv ujeda komaraca
Ovi prirodni načini za rešavanje problema svraba i plikova od ujeda komaraca mogu da vam bar malo umanje neprijatnost koja zuji oko nas svakog leta.

Zbog krpelja postali vegeterijanci
Ujed krpelja može izazvati ozbiljnu alergiju na meso, pokazala su nedavna istraživanja.

Šta treba da imate u kućnoj apoteci?
Svaka kuća trebalo bi da sadrži određene medikamente, čak i ako ukućani nemaju konkretnih potreba za tim

Zmija ujela dečaka u Prokuplju
Za samo nedelju dana 3 osobe u Prokuplju ujele su zmije, a poslednji slučaj zabeležen je u subotu u naselju Carina kada je dvoipogodišnjeg H.M. ujela zmija.