Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Pas koji Pas koji "otkida" na Deda Mraza (VIDEO) Čini se da nisu samo najmlađi opčinjeni bradatim debeljkom u crvenom kostimu....
Seksualne raznovrsnosti za decu
Објављено: 20.07.2011

Bio jednom jedan princ. Želeo je da se oženi, ali mu se ni jedna princeza nije svidela ni ona iz Teksasa, ni sa Grenlanda, ni iz Indije. Onda su ga upoznali sa princezom Libegunde i on se zaljubio. Ali u njenog brata…

Seksualne raznovrsnosti za decu

„Traži se princeza…“, piše o novoj obrazovnoj inicijativi u Nemačkoj novinarka Frankfurter algemajne cajtunga Lidija Harder, i objašnjava: „…jer, princ bi da se oženi. Ali, nijedna mu se ne sviđa. Ni ona iz Teksasa, ni ona sa Grenlanda, ni ona iz Indije. Zatim su ga upoznali sa princezom Libegunde, i princ se zaljubio, ali u njenog brata Herliha. Organizovana je raskošna svadba, posle koje su kralj i kralj zajedno vladali zemljom“.

Reč je o priči za decu od četiri godine naviše, koja je sa drugim knjigama postala deo obrazovnog kompleta, bolje rečeno, koferčeta, koje će od jeseni biti u upotrebi u osnovnim školama u Berlinu. Autorka donosi citat iz jedne od slikovnica u tom kompletu: „Pre mnogo, mnogo vremena, većina porodica je u knjigama izgledala ovako: tata, mama, mali dečak, mala devojčica“. Pre mnogo, mnogo vremena?

Stvar postaje jasnija kada se ima u vidu da je pomenuti kofer deo inicijative „Samoodređenje i prihvatanje seksualne raznovrsnosti“. Ta inicijativa je doneta u berlinskom Senatu 2009. uz jednoglasnu podršku svih poslaničkih klubova, u cilju suzbijanja diskriminacije „lezbejki, gejeva, biseksualnih, transseksualnih i interseksualnih ljudi“. „I više od toga“, piše autorka, „osnovcima bi trebalo pružiti drukčiju, raznovrsniju sliku porodice“. „U koferčetu je, između ostalog, i igra memorije u kojoj parove čine dva oca ili roditelji-gotičari…“

Za Zidojče cajtung, tema dostojna naslovne strane jeste: borba elektronskih i klasičnih knjiga. Povod za to je zatvaranje Bordersa, drugog po veličini lanca knjižara u SAD. Autor se pita: kakva sudbina čeka nemačku knjižarsku delatnost? „Ona ne prolazi loše, ako se ima u vidu da trgovina na malo gotovo da ne beleži rast. Dugo je izgledalo da će veliki knjižarski lanci zagorčati malima život, ali to se nije desilo.

Drugi problem su elektronske knjige. Sve više Amerikanaca kopira knjige u svoje tablet-računare i specijalne čitače, umesto da ih lista na klasičan način. To znači da se posao obavlja bez posrednika-trgovca, već na internetu, na portalima velikih nudilaca poput Amazona. U Nemačkoj, elektronske knjige čine samo 1 odsto svih štampanih dela na tržištu.

Sada u ovoj zemlji postoje dve hipoteze: jedna prema kojoj Nemačka sledi američke trendove sa popriličnim zakašnjenjem, i druga, prema kojoj se elektronska knjiga u ovoj zemlji neće skoro zapatiti. Jedno istraživanje je nedavno pokazlo da 86 odsto Nemaca voli knjigu kao predmet, baš kao i knjige na policama u stanu…“

Izvor: Deutsche Welle

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Šta da očekujete: Kada je vreme za seks posle porođaja?
Ukoliko se pitate da li postoji pravo vreme za vraćanje seksualnog života u normalu pošto ste dobili bebu, evo šta otkriva nova studija...

Kako rođenje deteta menja vaš seksualni život?
Na seksualni život bračnih partnera nakon rođenja deteta, značajno utiču umor i nedostatak vremena, pokazuje istraživanje.

Nagovorila ćerku od 17 godina na seks
Pošto je 70-ih godina prošlog veka bila aktuelna seksualna revolucija, glumica je nagovorila svoju ćerku Sašu da ima seksualne odnose čim je napunila 17 godina.

Podvodili siromašne maloletnice za 2.000 dinara u šest gradova u Srbiji
Policija u Smederevu uhapsila je Darka A. (23) i Slobodana A. (44) iz Smedereva osumnjičene da su organizovali mrežu prostitucije u šest gradova u Srbiji, podvodeći četiri maloletnice, starosti 15 i 16 godina, i devet punoletnih devojaka, saopštila je danas policija.

Amerika: Deca imala oralni seks u vrtiću!
Jedan dečji vrtić zatvoren je pošto su roditelji otkrili da su deca od četiri i pet godina tokom boravka u njemu, upražnjavala seksualne aktivnosti. Ceo slučaj ispituje i policija, a za sada se jedino može pretpostaviti da su deca možda samo imitirala odrasle.

Prvi seks već sa 11 godina
Iako misle da je 18 godina idealno za stupanje u seksualne odnose, ispitani učenici u Novom Sadu, Somboru, Sirigu i Bačkom Jarku to čine već sa 11 godina.

Trogodišnje devojčice uče ples oko šipke?!
Svet je potresla još jedna bizarnost koja stiže iz Velike Britanije. Samo nedelju dana posle otvaranja salona za negu lepote specijalizovanog za decu, u Engleskoj je otvorena škola koja trogodišnje devojčice uči veštinama plesa oko šipke!

Homoseksualcima u SAD dozvoljena vojska
Američki predsednik Barak Obama potpisao je dokument kojim se zvanično dozvoljava da homoseksualci, bez skrivanja svoje seksualne orijentacije, služe u armiji SAD, saopštili su danas zvaničnici.

Nastavnica optužena zbog seksa sa 17-godišnjim učenikom
Udata nastavnica iz Južne Karoline uhapšena je u petak zbog sumnje da je u svojoj kući imala seksualne odnose sa 17-godišnjim učenikom.

Suknjama protiv nasilja
Izjava guvernera Džakarte Fauzija Bovoa da su žene koje nose "provookativnu odeću" same krive za seksualne napade, naišla žestoku osudu.