Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Poslušajte Caneta Poslušajte Caneta Da li roditelji uopšte mogu da utiču na stvaranje vrednosnih kriterijuma svoje dece, na...
Prava osoba sa Daunovim sindromom na negu i materijalnu pomoć
Објављено: 18.08.2011

Osobe sa Daunovim sindromom, ako to odobri lekarska komisija, imaju pravo na tuđu negu i pomoć ali i na uvećan dodatak. Tu mogućnost nema i osmogodišnji Mihajlo Dedić iz Novog Sada, koji ima Daunov sindrom, ne govori i ne može da funkcioniše bez tuđe pomoći.

Prava osoba sa Daunovim sindromom na negu i materijalnu pomoć

Daunov sindrom kod Mihajla je potvrđen tek sa tri meseca, iako to može da se vidi i u trudnoći. Lekari su roditeljima rekli da mogu da ga daju dom, kaže majka Branislava, ali ih niko do pre godinu dana nije obavestio da Mihajlo ima pravo na uvećan dodatak i tuđu negu i pomoć. Ispostavilo se da ipak nema pravo na to, jer se u obrazloženju prvostepene komisije navodi telesno oštećenje od 70 odsto.

Na lekarskom pregledu s Mihajlom je bio njegov otac, kaže Branislava i tvrdi da lekar nije ni pokušao da priča s detetom.

Majka je, po odluci drugostepene komisje iskoristila svoje pravo o pokretanju postupka u Upravnom sudu.

"Nije mala razlika da li je neko ostvaruje pravo na tuđu negu i pomoć i da li ima pravo na uvećanje materijalnog dodatka", kaže Titiana Žuržovan pravnik u Centru za socijalni rad, !jer mu je time omogućeno mesečno primanje od trideset hiljada i 400 dinara".

Izvor: RTV Vojvodine

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Prodajna izložba radova dece sa Daunovim sindromom u
Prodajna izlozba radova polaznika likovne radionice “Pohvala ruci”, koja okuplja osobe sa Daunovim sindromom,otvorena je danasi trajaće do 4. juna, uz podršku “Telekoma Srbija”. Umetnici iz Beograda koji su i autori radionice, pomažu polaznicima da putem likovnih tehnika izraze svoj emotivni svet.

Konobar heroj donirao novac školi
Majkl Garsija, konobar koji je odbio da usluži gosta zbog malicioznog komentara o detetu sa Daunovim sindromom, donirao je novac koji je dobio kao znak podrške za svoj humani gest.

Heroj: Odbio da posluži gosta zbog deteta
Konobar u jednom restoranu u Hjustonu postao je pravi heroj, pošto je odbio da posluži gosta koji nije želeo da sedi za stolom pored deteta sa Daunovim sindromom.

Naučnici uspeli da “isključe” hromozom koji izaziva Daunov sindrom
Daunov sindrom (DS) je genetski poremećaj koji se javlja kao rezultat postojanja dodatnog hromozoma, nazvanog hromozom 21. Dodavanjem gena nazvanog XIST ljudskim matičnim čelijama sa Daunovim sindromom, američki naučnici su “ućutkali” dodatnu kopiju hromozoma 21, što predstavlja značajan proboj u pravcu lečenja ovog poremećaja genskom terapijom.

Raste broj korisnika socijalne pomoći
Broj korisnika novčane socijalne pomoći u Srbiji od početka ekonomske krize povećao se za trećinu, a procenjuje se da svakog meseca ima oko 1.300 novih korisnika, izjavila je pomoćnica ministra rada i socijalne politike Suzana Paunović.

Prednosti i nedostaci trudnoće u tridesetim godinama
Žene u tridesetim godinama su mnogo zrelije, odgovornije, emocionalno stabilnije i finansijski osigurane, što je veoma važno za osnivanje porodice. Međutim, biološki sat je sve manje na njihovoj strani.

Dirljiva ispovest oca: Ćerku koju nisam želeo zavoleo sam više od života
Hit Vajt, pilot i agent FBI-a čitavog života težio je savršenstvu, a kada je saznao da njegova supruga Dženifer nosi bebu sa Daunovim sindromom, to se nije uklapalo u njegovu ideju idealnog života. Ona je, međutim, odbila da abortira i 2007. godine rodila se devojčica, koja je, iako je isprva nije želeo, postala Hitov čitav svet.

Stiže pomoć za porodicu Stojanović sa 15 dece
Jasmina i Stojan Stojanović iz bojničkog sela Stuble, koji imaju petnaestoro dece, konačno će dobiti stalnu materijalnu pomoć Ministarstva rada i socijalne politike.

Naknada za roditelje dece s posebnim potrebama
Od aprila 54 nezaposlena roditelja dece sa smetnjama u razvoju, koja ispunjavaju starosne uslove za penziju, imaju pravo na mesečno primanje od oko 12.500 dinara.

Dečaku rođenim sa retkim sindromom lekari ’napravili’ novu lobanju
Dvogodišnjem Britancu rođenim sa retkim sindromom lekari su pružili šansu za normalan život, kada su mu vrlo komplikovanim operacijama ’prepravili’ lobanju.