Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Sve za slatkiše (VIDEO) Sve za slatkiše (VIDEO) Pogledajte kako deca na ovom jutjub snimku dolaze do slatkiša....
Gen utiče na metastazu raka dojke?
Објављено: 09.09.2011

Grupa francuskih naučnika je identifikovala marker za otkrivanje opasnosti od plućnih metastaza kod žena obolelih od raka dojke, prenela je agencija AFP.

Gen utiče na metastazu raka dojke?

Naučnici se nadaju da će, delovanjem na taj marker "kindlin-1", moći da blokiraju razmnožavanje ćelija tumora i na taj način zaustave njegovu agresivnu moć sa velikom opasnošću da se proširi na pluća.

Istraživači, čiji su rezultati objavljeni u američkom listu JNCI (Journal of National Cancer Institute), su u ranijim istraživanjima već identifikovali grupu od šest gena karakterističnih za rak dojke sa plućnim metastazama, ali je njihovu pažnju privukao samo jedan od tih gena koji utiče na lučenje proiteina "kindlin-1" čiji je višak u organizmu realno povezan sa plućnim metastazama raka dojke.

Radi se o proteinu koji omogućava odvajanje ćelije raka od tumora i njeno vezivanje za kolagensku matricu (vezivno tkivo) kako bi dospela do krvnih sudova i proširila se u organizmu.

Otkriveni marker može da posluži u dijagnostičke svrhe, odnosno identifikaciju žena obolelih od raka dojke s opasnošću od metastaza, ali i otvara put novim terapijama.

Izvor: Tanjug

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Gojaznost utiče na razvoj raka dojke
Gojaznost i fizička neaktivnost mogu povećati rizik od trostruko negativnog raka dojke, podtipa raka dojke koji se karakteriše nedostatakom ekspresije estrogena, progesterona i HER2.

Kako čaša vina pomaže u borbi protiv raka?
Ako volite da popijete čašu crnog vina, znajte da vam to može dodatno koristiti i štititi od raka dojke. Istraživanja su pokazala da supstanca u koži grožđa, resveratrol, pomaže u borbi protiv raka dojke tako što sprečava razvoj bolesti i deluje slično kao terapija hormonima.

3D ultrazvuk rano otkriva rak dojke
Kompanija Simens saopštila je danas da je prva među svetskim proizvođačima usavršila novi sistem koji će pomoći lekarima u njihovim naporima za rano otkrivanje raka dojke, a koji je zasnovan na trodimenzionalnoj ultrazvučnoj tehnologiji.

Alkohol povećava rizik od raka dojke
Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno izložene su 15 odsto većem riziku od raka dojke od žena koje ne piju, pokazalo je istraživanje američkih stručnjaka.

Misica u 28. umrla od raka dojke
Eva Ekval preminula je u subotu od raka dojke u 28. godini, u bolnici u američkom gradu Hjustonu.

Dojenje smanjuje rizik od raka dojke
Istraživanja koja su nedavno sprovedena pokazala su da majke koje doje svoju decu imaju 50 odsto manje šanse da dobiju rak dojki u odnosu na majke koje nisu dojile svoje bebe.

Utiče li alkohol na razvoj raka dojke?
Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno imaju 15 procenata više šansi da dobiju rak dojke od žena koje ne piju, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje američkih stručnjaka.

Kamilicom protiv raka dojke
Čaj od kamilice sadrži hemikaliju apigenin, koja znatno oslabljuje ćelije raka.

Bolest desni - rizik od raka dojke?
Bolest desni ima simptome koji se lako prepoznaju – crvene su, natečene, bole ili krvare. Rani gubitak zuba takođe može biti indikator da postoji problem sa desnima.

Rak dojke se može predvideti
Utvrđivanjem da li u organizmu žene postoji mutacija gena ĆEK2, može se odrediti njen rizik da oboli od raka dojke, ukoliko se ta bolest već javljala u njenoj porodici, poručuju poljski stručnjaci s Pomeranskog medicinskog univerziteta u Šćećinu.