Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Neki klinci su, jednostavno, rođeni sa stilom (VIDEO) Neki klinci su, jednostavno, rođeni sa stilom (VIDEO) Kada je doterivanje za poziranje u pitanju, sa njom nema zezanja!...
Iz testa krvi sve o bebi
Објављено: 12.03.2011

Istraživanja - Metodom koju su razvili kineski naučnici za samo nekoliko sati može da se dekodira tri milijarde slova ljudskog DNK

Iz testa krvi sve o bebi

Jednostavan kineski test krvi šalje „u penziju“ amniocentezu, vađenje plodove vode koje daje podatke o fetusu. Amniocenteza se preporučuje, a u mnogim zemljama je i obavezna, za trudnice starije od 35 godina, kod kojih postoji veći rizik od nepravilnog razvoja ploda. Sama procedura je, međutim, neprijatna, a nije lišena rizika - u retkim slučajevima događalo se da dovede do abortusa. U novom testu nema nikakvog rizika, tako da će moći da se radi svim trudnicama. Ginekolozi i akušeri ga zato već pozdravljaju kao „revoluciju“ u prenatalnoj dijagnostici.

Test koji je već klinički ispitan i dobio zeleno svetlo i u Evropi, u istraživanju u kojem je učestvovalo 13 bolnica nastao je na Univerzitetu u Hong Kongu. Zasniva se na najsavremenijoj metodi sekvencionisanja gena nazvanoj „nekst dženerejšen“ (NGS), koja za samo nekoliko sati dekodira tri milijarde slova ljudskog DNK. Blizu hiljadu analiziranih uzoraka iz istraživanja pokazalo je da test nepogrešivo identifikuje genetsku promenu - uzročnika Daunovog sindroma, kao i niz drugih, znatno ređih poremećaja.

Do sada je bilo pokušaja da se amniocenteza zameni, jer je i jedan procenat prekida trudnoće koje izaziva, sa medicinskog stanovišta, previše. Ali, nijedan drugi test nije se pokazao dovoljno pouzdanim. Pre nekoliko godina se, na primer, pojavio test koji je omogućavao lekarima da procene mogućnost pojavljivanja Daunovog sindroma na osnovu merenja fetusnih proteina u krvi majke. NGS je, međutim, potpuno precizan: on iz krvi majke uspeva da izoluje i analizira celu bebinu DNK.

Komercijalna verzija NGS očekuje se u svetskim bolnicama tek za godinu-dve. Problem je u tome što je za analizu potreban složen aparat sa sistemom molekularne analize DNK, uz kompjuter povezan sa svetskom bazom podataka. Kada to ima, za samo nekoliko sati aparat daje sekvence DNK majke i fetusa, iz čega je lako prebrojati i gene iz hromozoma 21 i videti postoji li višak koji ukazuje na Daunov sindrom. Iz testa, naravno, mogu da se vide i sve druge anomalije. U sklopu toga, kako istraživači kažu, najvažnije je to što detaljna analiza daje mogućnost da se otkriju hiljade drugih naslednih bolesti, odnosno oboljenja koje izazivaju „falični“ geni.

Analizom DNK fetusa istraživači ne tako daleke budućnosti moći će da otkriju i sve drugo o bebi - pol, boju očiju i kose, možda i sklonosti i narav, kad otkrijemo koji geni upravljaju našim „raspoloženjem“. I sve to - iz malo majčine krvi.

Izvor: Novosti

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Testiranje na HIV uskoro moguće i kod kuće
Amerikanci bi uskoro mogli da se testiraju na virus koji izaziva AIDS u svom domu, nakon što je grupa stručnjaka preporučila prodaju prvog, brzog testa na HIV koji se može kupiti u apoteci.

PAPA test: Treća grupa nije uvek za paniku
Profesor dr Stanimirović, ginekolog-akušer kaže da ovaj nalaz PAPA testa može često da se javi i kod žena u menopauzi

Daunov sindrom: Novi test na probi
U Engleskoj bi sledećeg meseca trebalo da počne klinička proba neinvazivnog testa krvi nerođene dece na Daunov sindrom, koji je u eksperimentalnoj fazi pokazao dobre rezultate.

Za davaoce krvi poklon propusnice za Filmske susrete
Na akciji dobrovoljnog davanja krvi koja će biti održana u petak, 19. avgusta, od 8h do 19h, prvih 30 davaoca krvi biće nagrađeno propusnicama za Filmske susrete.

Prva uspešna transplantacija jetre bebi u Makedoniji
Na Klinici za dečiju hirurgiju u Skoplju izvršena je prva uspešna transplantacija jetre šestmesečnoj bebi u Makedoniji.

Test otkriva postnatalnu depresiju
Jednostavnim testom krvi otkrivaju se dva gena koja su povezana sa stresom. Žene koji ih imaju pripadaju rizičnoj grupi.

Press saznaje: Bebe u Srbiji bez poreza
Biće ograničene i trgovačke marže na bebi opremu!

Dešifrovan genom ljudskog fetusa starog 18 nedelja
Naučnici sa univerziteta u Vašingtonu su dešifrovali genom osamnaestonedeljnog ljudskog fetusa, pomoću majčine i očeve DNK.

Uočite rane simptome trudnoće
Sigurno vas zanima koji simptomi i kojim redosledom se mogu pojavljivati i na kraju krajeva da li možda ukazuju na pozitivan test? Proverite da li ste trudni pre testa!

Novi test nije otkriven
Netačni navodi pojedinih medija da je sadržaj novog - ponovljenog testa iz matematike poznat, izjavio ministar prosvete Žarko Obradović. Polaganje testa iz matematike pomereno je za jedan dan, jer su se u javnosti pojavila rešenja testova pre male mature.