Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Beba se kupa u društvu svojih pasa (VIDEO) Beba se kupa u društvu svojih pasa (VIDEO) Ovaj Jutjub snimak će vam garantovano izvući osmeh na lice!...
Ovčije boginje (varičele) kod dece
Објављено: 16.02.2010

Ovu bolest uzrokuje virus srodan virusu koji uzrokuje pojavu groznice na usnama. Deca, a retko kada i odrasli, virusom se zaraze preko sluzokože usana i nosa, i nakon inkubacionog perioda koji može da varira od četrnaest, osamnaest, pa i do dvadesetjedan dan, dolazi do ispoljavanja klasične kliničke slike.

Ovčije boginje (varičele) kod dece

- Javlja se slinavljenje, nelagodnost, malaksalost, blago povišena temperatura i karakteristične ospe – kaže dr Jadranka Bonić, pedijatar, i dodaje da se ospe koje se javljaju kod varičele bitno razlikuju od drugih osipnih groznica i po rasporedu i po izgledu. Javlja se na pokrivenim mestima, u središtu trupa, na leđima, stomaku, vratu, licu, a manje ima po rukama, mada ima slučajeva kada se javlja po dlanovima i tabanima. Drugo mesto na kome se javlja i po čemu mi na samom početku uočimo da se radi o varičeli jeste pojava malih plikova i afti u sluzokoži usne duplje. Dakle, može da se javi, kako u ustima, tako u nosu, na sluzokoži oka, sluzokoži polnih organa ili anusa – kaže dr Bonić.

Izgled osipa po telu deteta najsigurniji je znak da je reč o varičeli, a ne o običnom osipu.

- Karakretistična ospa za varičelu je ta da nijedna promena nije slična drugoj, pa često takvu ospu nazivamo “ospa kao zvezdano nebo”. Naime, kad se pogleda ka nebu, nijedna zvezda nije slična onoj drugoj, neke su male, neke krupnije, neke više sijaju, neke su tamnije. Tako je i na telu. Javljaju se male crvene tačkice, takozvane makule, pored njih nalaze se mala uzvišenja, takozvane papule, pored njih nalaze se mali plikovi, to su vezikule sa bistrim sadržajem, a pored njih nalaze se one najkrupnije, gde je sadržaj već zamućen. Često kada izbiju ospe, kada se pojave svuda plikovi po telu, one prve koje su se javile, već imaju zamućeni sadržaj, smežuravaju se i prelaze u kruste – objašnjava dr Bonić.

Pacijent je zarazan otprilike dva dana pre izbijanja osipa i sve do trenutka dok osip potpuno ne nestane.

- U to vreme, bolesnik izlučije virus preko usta i nos, te je potrebno voditi računa o onima koji nisu preležali varičelu, a to naročito važi za trudnice i za odrasle osobe. Naime, odrasle osobe imaju teži klinički tok, a trudnice mogu da obole ako nisu preležale varičele u detinjstvu. Naročito je opasan period nakon trinaeste nedelje, kada može nastati kogenitalna varičela. Tada je potrebno odmah otići kod ginekologa koji će dalje odlučiti o budućnosti ploda – ističe dr Bonić.

S druge strane, decu koja nisu teško bolesna treba izložiti virusu koji izaziva ovčije boginje, kako bi do svoje desete godine preležali varičelu i stekli trajan iminitet na uzročnika.

Varičela ne zahteva neki poseban tretman obolelog deteta lekovima, ali je potrebno preduzeti mere koje će detetu olakšati propratne simptome, najčešće u vidu temperature i bolnog svraba.

- Dete koje dobije varičelu treba raskomotiti, obući mu laganu garderobu, rashladiti ga, dati veću količinu tečnosti i laku hranu. Neka posebna terapija, u smislu davanja antibiotika, nije potrebna, s obzirom na to da se radi o virusnom oboljenju. Često, zbog povišene temperature, nije loše dati antipiretik. Naravno, po onom starom dobrom pravilu, tek ako temperatura pređe 38,5 i kožne promene na telu tretirati tečnim puderom. Postoje preparati koji se kupuju u apotekama, koji sadrže anestezin, smanjuju bol, svrab i nelagodnost – dodaje dr Jadranka.

Jedna od nedoumica koju roditelji imaju u vezi varičele jeste da li je dozvoljeno uobičajeno održavanje lične higijene deteta za vreme bolesti.

- Ne postoji ni jedna bolest gde je zabranjena higijena. Tako i u slučaju varičele dete treba redovno kupati. Naravne, ne trljati ga, voditi računa da se promene po koži ne povrede. Svakako je higijena poželjna, jer same promene su vrlo osetljive, nežne, lako se povređuju, pa ako dođe do sekundarne infekcije mogu nastati, kasnije, i veći ožiljci nego što bi bilo normalno. Zato je potrenbo kupati dete redovno, znači jednom dnevno, a na onim mestima gde se promene javljaju na sluzokoži, i to naročito oko anusa, na polnim organima, samim tim što su ta mesta fiziološki, po prirodi izložena raznim bakterijama i patogenima i saprofitima, bitno je da takvo dete treba zapirati blagim rastvorom hipermangana. Hipermangan treba rastvarati tako da se on vrlo malo po boji razlikuje od obične vode, da ima boju belog vina, zatim staviti u čist lavor ili posudu i potrebno je dete da 5 do 10 minuta boravi u tom rastvoru kako bi dezinfikovalo genitalije – kaže dr Bonić

Neposredno nakon preležane varičele deca su osetljivijeg zdravlja nego inače.

- I takvom detetu treba, nakon preležane bolesti, malo više pokloniti pažnje, davati vitamine, davati preparate vitamina C, zatim preparate koji spadaju u grupu antiokcidanasa, omega 3, vitamin E, Vitamin A, selen. Davati one materije i lekove koji stimulišu stvaranje crevne flore, dakle davati probiotike. Takva deca treba da vode zdrav život i njihov higijensko-dijetetski režim treba da bude adekvatan – dodaje dr Jadranka.

Postoji i zabluda da novorođenče ne može da oboli od varičele.

- Najčešće se varičela javlja negde do desete godine. Mišljenje da deca koja sisaju ne mogu oboleti od varičele je pogrešno. I vrlo mala beba može dobiti varičelu i ona beba koju majka doji. Postupak je potpuno isti, klinički tok je skoro isti, kao i u bilo kom uzrastnom dobu i zahteva samo davanje anipiretika, davanje vitamina, lagane hrane, nastaviti dojenje i takvo će dete imati trajan imunitet – objašnjava dr Bonić.

Komplikacije kod ovčijih boginja veoma su retke i mogu se javiti samo kod  dece kod koje je imunitet ozbiljno poremećen. Komplikacije u tom slučaju mogu biti upala grkljana, ždrela, pluća ili veoma retko encefalit ili upala mozga.

 

Izvor: Moje dete

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Čudne
Roditelji u SAD-u nisu uvek za vakcinaciju svoje dece protiv varičela (ovčje boginje), iako je oboljenje veoma zarazno, pa se akcije imunizacije od 1995. godine sprovode u nameri da obuhvate svu malu decu, preneli su francuski mediji.

Varičele ili
Što je dete mlađe, to će lakše podneti boginje. Iako uglavnom prolaze bez komplikacija, ipak nisu bezazlena bolest i treba ih “odležati”

Novi Sad: Epidemija ovčijih boginja
Broj obolelih od varičela u Novom sadu u prvih pet meseci čak sedam puta veći nego lane. Od početka godine registrovano 2.237 zaraženih mališana.

Male boginje i dalje brinu lekare
Između 2000. i 2010. godine smrtnost od malih boginja u svetu je smanjena za 74 odsto, tako da nije ostvaren plan da to smanjenje dostigne 90 odsto, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kako se šire male boginje?
Virus malih boginja se veoma brzo širi vazduhom uz pomoć receptora, proteina "nektina-4", koji se nalazi u dušniku (traheji), otkrila je međunarodna grupa naučnika čiji su rezultati istraživanja objavljeni u britanskom naučnom časopisu "Nature".

Vakcina je najbolja zaštita: Kalendar obaveznih imunizacija
Osim obaveznih cepiva, deca mogu da prime još šest vakcina koje štite od teških zaraznih bolesti, savetuje pedijatar dr Nevenka Raketić.

Prete nove epidemije zaušaka i malih boginja
Posle priče o štetnosti vakcina protiv svinjskog gripa roditelji masovno odbijaju da vode decu na obaveznu vakcinaciju.

Epidemija ovčijih boginja
Crvene mrljice obično se prvo pojavljuju na licu i trupu, a šire se na sluzokožu usta i ždrela, kosmati deo glave, ruke i noge.

Eksperti Odeljenja za virusologiju bečkog Univerziteta ocenili su da je prošla godina bila godina malih boginja u Evropi, sa više od 35.700 registrovanih slučajeva, što dozvoljava da se kaže da je došlo do "renesanse" te bolesti.

Neće da unište virus variole
Rusija i SAD, zemlje koje jedine na svetu u svojim laboratorijama i dalje čuvaju smrtonosni virus velikih boginja, godinama odbijaju da ga unište.