Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Mačke koje će vas nasmejati do suza (VIDEO) Mačke koje će vas nasmejati do suza (VIDEO) Kompilacija snimaka mačaka koje su urnebesno smešne....
Kubanska vakcina protiv raka u Srbiji za tri godine
Објављено: 08.10.2011

Kubanska vakcina "cimavaks - efg" protiv raka pluća i prostate biće dostupna građanima Srbije najkasnije za tri godine, kažu imunolog Pedro Kamilo Rodrigez i onkološki urolog Horhe Alberto Gonzales Hernandez.

Kubanska vakcina protiv raka u Srbiji za tri godine

"Ako uzmemo u obzir šta bi sve još trebalo da uradimo, vakcina se u Evropi, a samim tim i u Srbiji, može očekivati najkasnije za tri godine", rekao je Rodrigez, koji je deo tima koji na Kubi radi na ovoj vakcini.

Rodrigez i Gonzales navode da njihova zemlja uveliko razgovara sa Evropskom agencijom za lekove, ali i sa Srbijom o nabavci vakcina o kojima bruji svetska štampa.

"Istraživanja efikasnosti vakcine su kod raka prostate u drugoj, a kod kancera pluća u trećoj fazi. Kada je u pitanju kancer pluća, u toku su ispitivanja, kojima su obuhvaćena 573 pacijenta sa Kube. U Evropi su ispitivanja u drugoj od pet faza. U pregovorima smo i sa Srbijom", kaže Rodrigez.

On je naveo da se vakcina uglavnom daje u teškim slučajevima, odnosno bolesnicima u poodmaklom stadijumu kancera.

"Rezultati su fascinantni. Primena ove vakcine je pomogla ljudima. Oni koji su je primili žive minimum pet godina duže od onih koji nisu, a imaju isto oboljenje. Uočljivo je da bolje reaguju mlađi pacijenti, ali to generalno zavisi od imuniteta", kaže Rodrigez.

Gonzales dodaje da se vakcina daje u ramena i zadnjicu, kao injekcija i to više puta. "Prvo se prima imunizaciona doza od četiri vakcine na dve nedelje. Pacijent to primi za otprilike dva meseca. One služe da zaustave širenje raka. Posle toga pacijent dobija mesečno po jednu dozu", dodao je Gonzales.

On ističe da građani Srbije, ali i drugi, ne mogu da dođu na Kubu kao turisti i da prime ovu vakcinu. "Međutim, ako vam iznenada pozli i ispostavi se da zadovoljavate sve kriterijume da je primite, možete", navodi Gonzales.

Klinička istraživanja vakcine počela su 1993. godine, a od 2008. ona je zvanično počela da se koristi na Kubi, a sada je dostupna i u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji.

Izvor: Vesti

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Kubanska vakcina za 36 ljudi obolelih od raka pluća u Srbiji
U spoljnotrgovinskoj firmi "Vama", koja zastupa kubanski Centar za molekularnu imunologiju (CIMAB), naveli su da su "birokratske zavrzlame" jedini razlog što oboleli od raka pluća još nisu dobili lek

Vakcine za rak pluća biće besplatne
Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da ministarstvo nema ništa protiv uvoza vakcina za rak pluća i da će te vakcine, ukoliko prođu testiranje u Srbiji, biti besplatne.

Napravljena vakcina protiv raka
Uskoro testiranje na ljudima!

NAUKA NAPREDUJE: Uskoro prva vakcina protiv meningitisa B
Prva vakcina protiv meningitisa B nalazi se na dobrom putu da uskoro bude odobrena u Evropi, preneli su francuski mediji

Niške bolnice bez vakcina
U domovima zdravlja i institutima u Nišu, već četiri meseca nema dovoljno obaveznih vakcina za decu. Do kraja ove nedelje situacija sa distribucijom vakcina će se popraviti, kažu nadležni.

U Srbiji slab odziv na vakcinaciju
Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da nije zadovoljan tokom imunizacije protiv gripa u Srbiji.

Vakcina protiv raka dojke dala pozitivne rezultate
Američki naučnici uspeli su da naprave vakcinu protiv veoma rasprostranjenog oblika raka dojke tzv. duktalnog raka "in situ"

Za Timočane 11.000 vakcina
Vakcina protiv sezonskog gripa distribuirana je svim zdravstvenim centrima u Timočkoj krajini, ukupno oko 11.000 doza, a vakcinacija stanovništva je počela u Boru, dok je za sutra (31.10.) najavlja u Majdanpeku, Knjaževcu i Sokobanji.

SZO: Vakcina sa Kube je kvalitetna
Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Mari Pol Kini izjavila je da iako nema zvaničnih podataka o efikasnosti kubanske vakcine za lečenje raka pluća, sama činjenica da se prozivodi u toj zemlji svedoči o njenom kvalitetu.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika
Prvi put u Srbiji se danas - 8. maja obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na ovaj najsmrtonosniji ginekološki kancer i da se prenese poruka svim ženama da je redovan pregled najbolja zaštita.