Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Preslatka igra malog dečaka i njegovog psa (VIDEO) Preslatka igra malog dečaka i njegovog psa (VIDEO) Pogledajte ovaj idilični Jutjub snimak koji će vas napuniti pozitivnom energijom....
Vodič kroz život bebe: Četvrti mesec
Објављено: 21.10.2011

Pošto je beba u trećem mesecu počela da održava ravnotežu, stekli su se uslovi da pređe u novu motornu fazu "oslonac-lakat: karlica".

Vodič kroz život bebe: Četvrti mesec

Ovaj položaj joj omogućava da nesmetano okreće glavu i u punom krugu prati sve šta se oko nje dešava. U ovom mesecu javlja se i ciljani hvat, beba pruža ruku prema predmetu koji je intersuje. Predmet koji joj se drži tik uz šaku ili jagodice prstiju, grabi šakom i prinosi ustima.

Pošto je beba u ovom uzrastu u oralnoj fazi svog psihičkog razvoja, predmete stavlja u usta i zbog toga odrasli u njenoj okolini strogo treba da povedu računa da se neki predmet, opasan po bebu, ne nađe u njenoj blizini. Bebin rameni pojas je već toliko snažan da ona, ležeći na stomaku, može da podigne glavu za 90 stepeni, oslanjajući se na podlaktice, kao i da se prevrne na stranu (od ovog meseca beba ni slučajno ne sme ostajati sama, a pogotovo ne na visokoj podlozi sa koje može da padne).

Dok je na leđima, beba se može igrati svojim ručicama i nogama, a mnoge otkrivaju palac kao posebnu zanimaciju i počinju da ga sisaju sa najvećim zadovoljstvom.

Gukanje se polako menja, dobijajući sve više emocionalni ton, a u ovom mesecu je beba u stanju i gromoglasno da se smeje. Ovo je mesec kada nema značajnih izmena u ishrani bebe. Ako se beba i dalje budi noću da bi sisala, trebalo bi pokušati da se taj obrok preskoči. Beba će sigurno plakati u to vreme, ali ako joj ne izađemo u susret, vrlo brzo će se navići i nastaviti da spava do jutra.

Mnoge majke u ovom periodu počinju da dohranjuju bebe, jer podoj ne zadovoljava njihove dnevne potrebe. Često ovo dovodi do lošeg raspoloženja majki, jer misle da nisu dovoljno dobre mame, pošto nemaju dovoljno mleka.

Naravno da to nema nikakve veze, jer bebi treba ljubav, nežni dodir, blago pevušenje i nasmejano mamimo lice, a za nadoknadu hrane se sada može pobrinuti i tata kupovinom mlečne formule.
Sigruno da je dobro da beba doji što duže, ali je takođe sigurno da ukoliko to nije moguće, od toga ne treba praviti dramu.

Izvor: Blic Žena

 

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Vodič kroz život bebe: Prvi mesec života
U narednom periodu predstavićemo vam vodič kroz život bebe. Iz meseca u mesec pratićemo promene koje doživljavaju ta malena stvorenja. Za početak, krećemo do prvih dana.

Vodič kroz život bebe: Deveti mesec
U devetom mesecu beba koja već uveliko puzi pokušava da se uspravi na noge.

Vodič kroz život bebe: Deseti mesec
Beba u desetom mesecu stoji sama i hoda držeći se jednom rukom za oslonac (zid, ogradica kreveca, ivica stola), a predmete hvata preciznošću odraslih.

Prošetajte
Obilazak značajnih mesta u Beogradu koja su obeležila život i rad pisca Ive Andrića, biće organizovan danas u 18 sati.

Vodič kroz život bebe: Jedanaesti mesec
U jedanaestom mesecu beba se sprema da napravi prve korake.

Vodič kroz život bebe: Treći mesec
U trećem mesecu života, bebe obično skoro udvostruče svoju težinu od rođenja (prosečno napreduju 750 g mesečno).

Stonoteniski turnir
Četvrti tradicionalni međunarodoni stonoteniski turnir "Medijana open" za kadete i juniore biće održan 10. i 11. decembra u sali OŠ "Mika Antić".

Srednjoškolci i studenti kao turistički vodiči
Letnja radionica turističkih vodiča, koja se organizuje u sklopu besplatnih programa za učenike beogradskih škola, biće dostupna za sve srednjoškolce i studente od 15. do 25. avgusta, najavili su juče organizatori iz Turističkog društva „Grocka”.

Vodič kroz život bebe: Peti mesec
U petom mesecu bebe su sve zainteresovanije za svoju okolinu, veselo guču, pokušavaju da se samostalno pridignu u sedeći položaj, spretno se okreću sa leđa na stomak i obrnuto, bacaju igračke na pod i posmatraju reakcije svojih ukućana na ove male nestašluke.

SMS vodič kroz trudnoću
Više od 20.000 porodica koristi neku od pomoći grada Beograda u oblasti brige o deci i porodici, a najnoviji projekat će omogućiti trudnicama da putem SMS poruka dobijaju informacije o toku trudnoće, kaže pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić.