Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
I onda je samo zaspao (VIDEO) I onda je samo zaspao (VIDEO) Svi znamo koliko su zimski sportovi iscrpljujući, posebno ukoliko imate svega 3-4...
Analiza krvi kod dece
Објављено: 06.04.2011

Krvna slika ubedljivo je najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, jer daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju dece. Uvek je najteže roditeljima kada treba pripremiti mališane na davanje krvi. Najčešće se biohemijska analiza uzima iz venske krvi. Danas, međutim, savremeni aparati skoro sve analize mogu očitati iz kapilarne krvi uzete iz prsta deteta.

Analiza krvi kod dece

Doktorka Radmila Vučković, specijalista medicinske biohemije, načelnik laboratorijske i rengen dijagnostike Doma zdravlja u Nišu kaže da krv uzeta pomoću automatizovanih aparata najmanje stresno deluje na decu.

- Hematološki analizator pomoću kojeg se iz kapilarne krvi određuje krvna slika sa leukocitarnom formulom, ističe dr Vučković, radi sa jednim lancetarom (iglicom) koji više liči na hemijsku olovku da se deca ne bi plašila. To je ujedno i bezbolan proces uzimanja krvi.

Bebama se uzima krv između četvrtog i šestog meseca života da bi se otkrile eventualne anemije koje bi zahtevale terapiju. Ako pedijatar proceni, krvna slika se može uraditi i ranije.

- Na jednom malom vrlo sofisticiranom aparatu se radi tzv cereaktivni protein koji je bitan u akutnim bolestima i za postavljanje brze dijagnoze, kaže dr Radmila Vučković.

Iako analize sada rade savremene mašine, prisustvo laboranata sa velikim iskustvom je neophodno. U niškoj dečijoj laboratoriji kažu da se u ispravnost podataka ne može sumnjati, jer se dobijeni rezultati više puta i na različite načine proveravaju.

- Svaki radni dan počinje kontrolisanjem aparata i puštanjem kontrolnih seruma, kaže dr Ljiljana Savić,  specijalista kliničke biohemije. To su komercijalni serumi koje dobijamo sa zadatim vrednostima, sa tačno određenim koncentracijama analita u njemu i puštanjem takvog seruma ili krvne slike ili urina na bilo koji aparat mi moramo dobiti te zadate vrednosti.

Kao sve analize koje se koriste u proceni zdravlja deteta, ili kao pomoćno sretstvo za postavljanje dijagnoze, i krvnu sliku traži isključivo lekar.

- Izabrani pedijatar određuje stepen hitnosti pregleda deteta i on to naznači na listi tako da krvna slika sa leukocitnom formulom i CRP analiza mogu biti gotove za dvadesetak minuta uključujući i administrativni deo, ističe načelnica laboratorije niškog Doma zdravlja. Kada se radi o vađenju venske krvi i analiza i određivanje biohemijskih parametara onda roditelji moraju da imaju malo više strpljenja, jer uzimanje venske krvi podrazumeva neke preanalitičke i postanalitičke postupke i procedure.

U dečijoj laboratoriji Doma zdravlja laboranti sa dugogodišnjim iskustvom krv uzimaju i bebama od 15 do 20 dana po rođenju. 

- Mi smo se potrudili da ovaj prostor učinimo pristupačnijim, doneli smo i neke igračke, ne možemo a da ne nosimo bele mantile, ali ako procedura nije bolna, deca nam sve manje plaču, kaže dr Vučković i dodaje da će uskoro laboratorija niškog Doma zdravlja nabaviti aparat najnovije generacije gde se iz kapi krvi sedimentacija eritrocita određuje za dvadesetak sekundi, jer koristi savremene metode analize za razliku od onih koje su koristile krv uzetu iz vene.

Izvor: Moje dete

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Našli povišen nivo olova u krvi dece iz Zajače
Kod 50 odsto dece iz Zajače kod Loznice, od ukupno njih 49 kod kojih je vršena analiza krvi, zabeleženo je povećano prisustvo olova u organizmu.

Vađenje krvi o trošku države samo jednom godišnje
Posle pooštravanja režima izdavanja sedativa, na red su došle biohemijske analize.

Nova kontrola krvi dece u Loznici, rezulati za mesec dana
Nova kontrola krvi na prisustvo olova za oko 130 dece iz naselja Zajača, Paskovac i Gornja Borina obavljena je u zdravstvenoj ambulanti u Zajači, a rezultati će biti poznati za mesec dana.

Za davaoce krvi poklon propusnice za Filmske susrete
Na akciji dobrovoljnog davanja krvi koja će biti održana u petak, 19. avgusta, od 8h do 19h, prvih 30 davaoca krvi biće nagrađeno propusnicama za Filmske susrete.

Stafilokoka uzrok trovanja?
Analiza uzorka koji su stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Pirotu uzeli u petak od prve grupe dece koja su imala tegobe u odmaralištu u Divljani utvrđeno je prisustvo stafilokoke.

Autizam ima genetsku podlogu?
Analiza podataka prikupljenih od 549 porodica sa autističnom decom ukazala je na prisutnost spontanih mutacija gena u spermatozoidima ili jajnim ćelijama roditelja.

Svaki peti đak u Beogradu ima loše telesno držanje
Svaki peti osnovac ili srednjoškolac u Beogradu ima loše telesno držanje, a 24 odsto đaka ima i deformitete stopala, pokazala je analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

U Sremskoj Mitrovici počela da radi Genetska laboratorija
Svaka trudnica imaće mogućnost da bude pregledana na skrining fetalnih anomalija, a svakoj ženi sa rizičnom trudnoćom radiće se analiza plodove vode.

Ozbiljniji pregledi prvaka
Smrt dečaka u Novom Sadu otvara pitanje pouzdanosti zdravstvene kontrole učenika. Stručnjaci predlažu da se u protokol uvrsti još i analiza krvi

Humanost Svrljižana u davalaštvu krvi
Povodom svetskog Dana davalaca krvi predsednik opštine Svrljig Milija Miletić primio je u svom kabinetu delegaciju Crvenog krsta Svrljig i mlade davaoce krvi.