Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Veština i ljubav Veština i ljubav Veština i ljubav, edukativni film namenjen roditeljima koji su tek dobili...
Ribice u kući su melem za oči
Објављено: 01.11.2011

Postoji toliko mitova koji okružuju ovaj hobi da mogu da upropastite interes ljubitelja riba i rekalsacije koju donosi pogled na akvarijum.

Ribice u kući su melem za oči

Pokušaćemo da ispravimo nekoliko zabluda o akvarijumima u kući. A to su:

Održavanje akvarijuma je veoma skupo Ovo je apsolutno netačno. U stvari, što veći akvarijum, to lakše za održavanje. Slatkovodne ribe su lake za održavanje i veoma isplative. One su izdržljive i mogu lako da se prilagode novom okruženju. Jedini troškovi koji dolaze sa održavanjem osnovnih potreba akvarijuma je hrana za ribe, filtracija i dovoljno osvetljenja, ali oni su zaista niski i ne bi trebalo da vam budu prepreka da obezbedite sebi fantastičan prizor u kući.

Voda u akvarijumu mora da se menja svakodnevno - Pogrešno i opasno, jer može ubiti ribe. Pravilo je da se ne menja voda u potpunosti već, u idelanim uslovima, samo 10-20 odsto svake nedelje. Ako imate sistem za filtriranje, onda čak i mesec dana imate lufta pre nego što bi trebalo da promenite 30-50 odsto vode. Bakterije u vodi pomažu da riba preživi i menjanje vode u potpunosti može biti štetno.

Riba čistač (som) čisti akvarijum od fekalija i algi - Izmet riba je nezdrav za bilo koju vrstu riba i ni jedna to ne čini, iako vam se čini da dotična vrsta liči na usisivač. Ako su se pojavile alge u akvarijumu, potrebno je da ih vi pročistite. Nema ribe koja može da vam održava akvarijum bistrim i čistim. Posebno som.

Mali akvarijumi bi trebalo da budu za početnike - Netačno. Ako ste početnik, ne bakčiće se malim akvarijumima, jer su mnogo teži za održavanje. Veliki akvarijumi su laki za održavanje i smrtnost riba je na niskom nivou. Ribe u malom akvarijumu (posebno zlatne ribice) su veoma loša ideja: imaju vrlo malo prostora za kretanje i lako umriru.

Prenaseljavanje akvarijuma je štetno - Još jedan mit. Ribama je potrebno dovoljno kiseonika za disanje, ili mogu da se uguše u rezervoaru. Njima je, takođe, potrebno da se otpad koji stvaraju rastopi i obradi pre nego što se otruju. Ukoliko često menjate vodu, to će biti dovoljno dobro za opstanak riba.

Vlasnici akvarijuma uništavaju prirodno okruženje - Ribe koje se prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce se gaje u zarobljeništvu. Ove ribe ne mogu da prežive u prirodnom okruženju i bacanje ribe "nazad" u jezero ili reku zaista može da pokvari ekosistem. Ove ribe ne mogu da prežive u prirodnom ambijentu gde moraju da same traže hranu ili sakrivaju se od grabljivaca.

Održavanje zdravog akvarijuma je lako. Sve što je potrebno je promena vode jednom ili dva puta mesečno. Ribe su srećnije i ostanu zdrave na taj način. Ako je voda u akvarijumu dobra, ništa im više nije potrebno.

Izvor: S Media

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Čudesna ulja za negu kože posle mora
Sunce i slano more su kombinacija koja odmara dušu, ali istovremeno isušuje vašu kožu. Zato, nakon letovanja treba posebno povesti računa o njenoj nezi

Kupite im ljubimca biće odgovorniji
Odrastanje uz kućnog ljubimca povoljno utiče na decu jer životinje u kuću unose radost i zabavu. Mališani ih prvenstveno doživljavaju kao žive igračke uz koje uče kako se poštuju tuđe potrebe i kako se brine o drugima.

Papino novo lice u dečjoj knjizi
Dečja knjiga o jezercetu sa zlatnim ribicama u letnjoj rezidenciji pape, otkrila je svetu drugačiju stranu poglavara rimokatoličke crkve.

Lubenica kao prirodni dezodorans
Crvena, sočna i rashlađena, lubenica je pravi melem za telo u vrelim letnjim danima. Osim što gasi žeđ, ovo voće veoma efikasno čisti organizam, pogotovo bubrege i deluje kao snažan prirodni dezodorans. Telu će prijatan miris, kao i ravnotežu nervnom sistemu, dati i nekoliko kapi mešavine eteričnih ulja, stavljenih na kožu odmah posle tuširanja.

Kako ljubimci pozitivno utiču na zdravlje?
Pošto postoji dosta načina na koje ljubimci pozitivno utiču na vaše zdravlje, možda je vreme da nabavite nekog. On će sigurno poboljšati vaše mentalno i fizičko stanje. Nije toliko važno kog ljubimca izaberete. Mnogi ljudi smatraju da ribice mogu delovati umirujuće na vas, a hrčak vas može zabaviti. Evo nekih načina kako će ljubimci pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Breskva kao lek | 10.08.2011
Breskva kao lek
Breskva je veoma ukusno i korisno voće, bogato vitaminom C, B2, keroteninom i kalijumom, ali može poslužiti i kao prirodni lek za mnoge bolesti.

Najlepša prijateljstva: Deca i kućni ljubimci
Šta vi mislite, da li svako dete treba da ima kućnog ljubimca?

Obrazovanje za sve | 28.05.2012
Obrazovanje za sve
Interaktivni pod sa projektorom, poklon Evropske unije kikindskom vrtiću "Miki", omogućiće vaspitači da rade i sa decom koja nisu uključena u sistem obrazovanja.

Leče astmu gutanjem živih ribica
Indijska organizacija za prava dece Balala hakula sangam je od državne Komisije za ljudska prava zatražila da zabrani lečenje astmatične dece gutanjem živih ribica.

San briše loša sećanja
Lučenje hemikalija stresa prekida se kada mozak obrađuje emotivna iskustva za vreme REM faze sna.