Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Neodoljiva igra psa i bebe (VIDEO) Neodoljiva igra psa i bebe (VIDEO) Pogledajte ovu prelepu igru deteta i psa. Čak i kada životinji "dosadi",...
Vodič kroz život bebe: Šesti mesec
Објављено: 03.11.2011

U šestom mesecu, većina beba počinje da sedi samostalno. Roditelji bi trebali da pokažu strpljenje za svoje mališane i da ih ne forsiraju u sedeći položaj dok oni sami ne steknu tu sposobnost. Tvrda podloga je i dalje najpreporučljivije mesto za igru.

Vodič kroz život bebe: Šesti mesec

Motorni razvoj odojčeta prati i razvoj prostornog opažanja. Beba sada opaža visinu i dubinu: ukoliko, sedeći na vašem krilu, ispusti igračku na pod, gledaće za njom i savijati se na dole sve dok je ne dohvati. Do sada, beba nije pravila razliku između poznatih i nepoznatih lica. Međutim, ovo je period kada počinje da pokazuje uzdržanost prema svim osobama koje nisu iz njene neposredne blizine, čak i prema svom liku u  ogledalu. Susret sa nepoznatom osobom može biti praćen i plačem, dok pri susretu sa dragim likom beba pokazuje radost, guče i smeje se. U ovom periodu počinje i sa udvajanjem slogova: ba-ba, da-da, ta-ta. To još nema nikakvo značenje, ali predstavlja pravu radost za roditelje, bake i deke. Ono što je vazno za roditelje je da znaju da podoj više ne zadovoljava nutritivne potrebe bebe, kao i mlečne formule. I podoj i mlečna formula i dalje se mogu zadržati u ishrani bebe u ranim jutarnjim satima, pre doručka i uveče, posle večere.

Raspored glavnih obroka bi u ovom periodu trebao da izgleda ovako: doručak - mlečna bezglutenska kaša od žitarica, voćna užina (sveže voće, kompot, ceđeni sok), ručak, kao slani obrok (kuvani krompir, šargarepa, tikvice, blitva i malo junećeg, telećeg, pilećeg mesa), zatim voćna užina kao pre podne i vecera, kao doručak. Zbog sve češćih alergija na hranu, ne prepuručuju se riba, belo meso, kao i jaje. Da bi se beba od samog početka navikavala na razlicite ukuse, idealno je, ukoliko slani obrok sadži vise vrsta povrća, da se ne mešaju zajedno, već da se posebno serviraju na tanjiru i jedno po jedno, kašičicom nude detetu. Slani obrok ne treba blendirati, već povrće izgnječiti viljuškom, a meso sitno iseckati. Iako beba u ovom periodu nema dovoljno zubića za žvakanje, desni su dovoljno jake da se hrana može regularno preraditi u usnoj duplji. Ovakav način hranjenja je dobar ne samo zbog sticanja prehrambenih navika kod bebe, već i zbog toga što će roditelji lako saznati šta njihov mališan voli, a šta ne. Ono što ne voli, beba će ispljunuti. Ne treba je forsirati da uporno uzima tu namirnicu, jer je "zdrava". Bolje je, izbegavati je u obroku narednih par nedelja, a onda je ponovo ponuditi bebi. Možda će je tada radije prihvatiti. Ovakav način pripremanja obroka je važan i zbog sticanja navika bebe kada je žvakanje u pitanju. Na žalost, zbog grešaka koje prave roditelji i detetu obroke pripremaju u blederima i mikserima, sve češće su situacije da dete i u uzrastu od dve i tri godine, ne ume da žvaće.

Idealno mesto za hranjenje bebe je stolicica-hranilica. Lepo bi bilo da beba ima svoj tanjir i svoju šolju i da joj svaki obrok bude lepo serviran. Ukoliko beba lepo napreduje, noćne obroke bi trebalo postepeno izbaciti. Na sistematskom pregledu kod pedijatra u šestom mesecu, zdrava beba pokazuje porast težine za oko 700 grama u odnosu na prethodni mesec, a obim glave joj se poveća prosečno za 7-9 cm u odnosu na prvi mesec života. Ovo je mesec kada bi trebalo ponoviti krvnu sliku i uraditi drugi ultra zvuk kukova. Bebe koje do tada nisu skinule široki povoj, ukoliko rezultat ultra zvuka dozvoljava, to mogu uraditi sada. Bez obzira sto se prelazi na mešovitu ishranu, ne bi trebalo prekidati sa svakodnevnim dodavanjem vitamina D.

Izvor: Blic Žena

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Vodič kroz život bebe: Prvi mesec života
U narednom periodu predstavićemo vam vodič kroz život bebe. Iz meseca u mesec pratićemo promene koje doživljavaju ta malena stvorenja. Za početak, krećemo do prvih dana.

Vodič kroz život bebe: Deveti mesec
U devetom mesecu beba koja već uveliko puzi pokušava da se uspravi na noge.

Vodič kroz život bebe: Deseti mesec
Beba u desetom mesecu stoji sama i hoda držeći se jednom rukom za oslonac (zid, ogradica kreveca, ivica stola), a predmete hvata preciznošću odraslih.

Prošetajte
Obilazak značajnih mesta u Beogradu koja su obeležila život i rad pisca Ive Andrića, biće organizovan danas u 18 sati.

Vodič kroz život bebe: Jedanaesti mesec
U jedanaestom mesecu beba se sprema da napravi prve korake.

Vodič kroz život bebe: Treći mesec
U trećem mesecu života, bebe obično skoro udvostruče svoju težinu od rođenja (prosečno napreduju 750 g mesečno).

Vodič kroz život bebe: Četvrti mesec
Pošto je beba u trećem mesecu počela da održava ravnotežu, stekli su se uslovi da pređe u novu motornu fazu "oslonac-lakat: karlica".

Srednjoškolci i studenti kao turistički vodiči
Letnja radionica turističkih vodiča, koja se organizuje u sklopu besplatnih programa za učenike beogradskih škola, biće dostupna za sve srednjoškolce i studente od 15. do 25. avgusta, najavili su juče organizatori iz Turističkog društva „Grocka”.

Vodič kroz život bebe: Peti mesec
U petom mesecu bebe su sve zainteresovanije za svoju okolinu, veselo guču, pokušavaju da se samostalno pridignu u sedeći položaj, spretno se okreću sa leđa na stomak i obrnuto, bacaju igračke na pod i posmatraju reakcije svojih ukućana na ove male nestašluke.

SMS vodič kroz trudnoću
Više od 20.000 porodica koristi neku od pomoći grada Beograda u oblasti brige o deci i porodici, a najnoviji projekat će omogućiti trudnicama da putem SMS poruka dobijaju informacije o toku trudnoće, kaže pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić.