Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Beba se kupa u društvu svojih pasa (VIDEO) Beba se kupa u društvu svojih pasa (VIDEO) Ovaj Jutjub snimak će vam garantovano izvući osmeh na lice!...
Kuršumlija: Braća Sudimac će imati dom
Објављено: 09.11.2011

Akcija Novosti: Sudbina porodice Sudimac ganula humane ljude. Opština poklanja plac, a Srđan Avramović besplatnu gradnju.

Kuršumlija: Braća Sudimac će imati dom

U TROŠNU i oronulu kućicu u kuršumlijskom selu Grabovnica, gde bez oba roditelja, u nemaštini, bez struje i vode i bez radosti žive braća Tomica (27), Nikola (19) i Jovan (15) Sudimac izbeglice iz Podujeva, uselila se ovih dana nada.

Posle pisanja „Novosti“, san najstarijeg Tomice da braći, zbog kojih je, a naročito zbog najmlađeg Jovana, napustio posao u Beogradu, obezbedi bar jednu uslovnu sobicu i kupatilo, ostvariće se. I više od toga. Braća Sudimci će dobiti novu kuću.

Odlučili smo da mladićima poklonimo plac za izgradnju kuće. Ponudili smo im tri slobodne građevinske parcele u gradu i okolini i oni su u utorak izabrali onu koja je najbliža školi u koju ide Jovan rekao nam je sa zadovoljstvom Dejan Milošević, zamenik predsednika opštine. On veruje da će se u akciju izgradnje novog doma Sudimcima javiti i drugi. Računamo pre svega na privrednike sa područja opštine, ali i ljude dobre volje iz čitave zemlje koji su u mogućnosti da pomognu oko nabavke građevinskog materijala.

Jer za radove na izgradnji kuće neće biti problema. Srđan Avramović, građevinski preduzimač iz Kuršumlije, se prvi odazvao je obećao da će sa svojom ekipom radnika obaviti besplatno sve građevinske radove.

Toj deci treba pomoći i priuštiti im pristojne uslove za život. Humanost ne sme da zataji kada su u pitanju životne sudbine poput ove koja je zadesila decu Sudimaca kaže Avramović ...

Iz rodnog Perana kod Podujeva, Milostiva i Miodrag Sudimac su izbegli na traktorskoj prikolici sa tada, šestoro maloletne dece, jedno drugom do uveta. Bez sredstava za život, krova nad glavom, a vrlo često i obroka, u raseljeništvu su teško preživljavali. Od tuge za rodnim krajem i nemoći da deci obezbedi barem redovne obroke, Milostivi (42) je pre šest godina prepuklo srce. Da bi olakšali ocu Miodragu, troje dece, kćerke Dragana i Snežana kao i sin Andrija, započeli su svoje živote, a ostalo troje ostalo uz oca Miodraga koji je nadničio da bi imali barem parče hleba.

Nadao sam se da ću, ako se zaposlim, uspeti da pomognem ocu i braći pa sam otišao za Beograd, gde sam počeo da radim u građevinskoj firmi. Ali našoj nesreći kao da nema kraja. Tačno pre godinu dana vraćajući se sa slave u Toplici na Jovanove oči utopio se, pod još nerazjašnjenim okolnostima, naš otac Miodrag - objašnjava tužno Tomica. Od tada se, kaže, uz braću, sa osam hiljada dinara očeve penzije i poneku nadnicu drži za nadu, kao zubima za vazduh.

Sada je siguran da je bio u pravu kada je tešio braću: “Biće nešto. Pomoći će ljudi“.

Nadnice

Tomica često nadniči, da bi mogao da obezbedi hranu ali i odeću i obuću za braću... I danas sam čitav dan bio u šumi. Sekao sam drva jednom komšiji koji je zauzvrat ponudio i nama drva za ogrev - ne predaje se glava porodice koji je postao hranitelj maloletnom Jovanu.

Humani penzioner

PRIČA o braći Sudimcima potresla je i Slavka Karadžića, penzionera iz Pančeva. Rešio je da im pokloni kuću i pet hektara imanja u selu nadomak Raške. Beskrajno zahvalan Tomica je, kaže, morao da odbije velikodušni Slavkov dar. Želimo da ostanemo u Kuršumliji. Tu su nam i grobovi roditelja, a što je još važnije, Jovan ovde ide u tehničku školu. A meni je najvažnija njegova budućnost.

Izvor: Novosti
 

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Svetski šampion u kik boksu posetio Kuršumliju
Svetski šampion u disciplini K1 Nenad Pagonis posetio je Kik boks klub Kuršumlija.

Kuršumlija: projekti za osobe sa posebnim potrebama
U narednih šest meseci, opština Kuršumlija relizovaće dva projekta za osobe sa posebnim potrebama, čija je vrednost 1.320.000 dinara.

Kuršumlija: 1.000 evra za treće dete
Predsednica opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević uručila je danas po 1.000 evra porodicama Mladenović i Avramović za treće dete.

Počelo čišćenje Kuršumlije
Opština Kuršumlija u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, danas je započela akciju prikupljanja opasnog otpada (elektronski otpad, toneri, monitori, kompjuteri...). Očekuje se da će biti prikupljeno preko jedne tone ovog otpada.

Pokloni Beograda bebama Kuršumlije
Roditeljima beba u Kuršumliji je uručeno 115 poklona Grada Beograda, a paketiće deci uručila je i opština Kuršumlija.

Nagrade najboljim studentima iz Kuršumlije
Novčanom nagradom od po 10.000 dinara nagrađeno je 6 studenata iz Kuršumlije čiji je prosek preko 9,5 u poslednjoj godini studiranja.

Dečija škola fudbala u Kuršumliji
Danska organizacija „CROSS Kultures“ i norveška fudbalska federacija organizovali su „Otvorenu zabavnu školu fudbala“ za decu od šest do jedanaest godina.

U Kuršumlji, Nišu i Beogradu nema vakcine protiv besnila
Sedmoro građana koje je danas u centru Kuršumlije ujeo pas lutalica nisu dobili vakcinu protiv besnila, jer je domovi zdravlja nemaju.

Kuršumlija: Petoro Vukovića odrasta uz sveće
Sa petoro dece, Jelica Vuković Todorović (27) nedaleko od centra Kuršumlije živi u mraku.

Devojčica plače kamene suze
Sedmogodišnja Indijka Kura Nitja zbunila je tamošnje lekare jer već danima plače kamene suze, za šta još uvek nije poznat uzrok.