Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Beba radi zgibove (VIDEO) Beba radi zgibove (VIDEO) Neke bebe su, na primer, lepše od drugih, neke mirnije, neke brže propuze, a...
Hemangiomi su najčešće na jetri
Објављено: 28.11.2011

Hemangiom jetre je najčešći primarni benigni (dobroćudni) tumor jetre, a sama jetra je organ gde se hemangiomi najčešće i javljaju.

Hemangiomi su najčešće na jetri

Hemangiom je krvni tumor građen od vaskularnih prostora, koji često liče na vene. Iako se smatraju urođenim oboljenjima, ovi tumori ne mogu da se tumače kao jednostavni poremećaj u embrionalnom razvoju ploda, jer se češće sreću kod odraslih nego kod dece, mada i na samom rođenju može da se otkrije njihovo prisustvo.

Od kliničkog značaja su samo hemangiomi veći od pet centimetara u prečniku objašnjava docent dr Petar Svorcan, načelnik hepatološkog odeljenja KBC Zvezdara. Oni mogu da puknu zbog mehaničke povrede i da dovedu do unutrašnjeg krvarenja. Ali, zbog njih može da dođe do pojave trombocitopenije, odnosno smanjenog broja krvnih pločica trombocita, zbog zarobljavanja i potrošnje trombocita u velikim hemangiomima. Ovaj dobroćudni tumor nikada ne prelazi u karcinom (rak) jetre.

Dr Svorcan kaže da su pre ere kompjuterizovane tomografije skenera (CT) hemangiomi bili dijagnostikovani do 50 odsto slučajeva. Upotrebom CT sa kontrastom taj procenat se povećava najmanje do 90 odsto.

Osim CT u dijagnostici hemangioma se najčešće koristi ultrazvučna sonografija - bezbolna metoda i široko dostupna u većini zdravstvenih ustanova. Za precizniju dijagnostiku radi se radionuklidna scintigrafija sa eritrocitima obeleženim tehnecijumom, kao i nuklearna magnetna rezonanca, ukoliko se ranijim metodama ne može potvrditi dijagnoza hemangioma.

Nekada se poseže za angiografijom, ili snimanjem kroz krvne sudove sa kontrastom, kada se ne pokazuju tipične karakteristike hemangioma na skeneru. Laparaskopska eksploracija (minimalno invazivna hirurška metoda) koristi se kod dijagnostički nejasnih promena, dok je biopsija zabranjena zbog opasnosti od krvarenja.

Naš sagovornik kaže da su hemangiomi obično asimptomatski (bez tegoba) i otkrivaju se uglavnom slučajno pri pregledima zbog drugih stomačnih tegoba. Ukoliko je hemangiom praćen simptomima, to su obično bol, distenzija i opipljiva oteklina u gornjem trbuhu.

Većinu hemangioma ne treba terapijski tretirati, samo se ultrazvučno prate, u početku na šest meseci, a potom jednom godišnje navodi docent Svorcan. Ako su hemangiomi veliki (veći od pet centimetara) i ako daju značajne tegobe, treba ih hirurški odstraniti resekcijom dela jetre gde se nalaze. Za opraciju se najčešće odlučujemo u slučajevima kada postoji opipljiv tumor izložen mogućoj povredi, tumor koji brzo raste, kod pucanja sa unutrašnjim krvarenjem u trbuh i kod džinovskih hemangioma jetre.

Češći kod žena

Žene znatno češće obolevaju od hemangioma (4:1 do 6:1). Nema naučnih dokaza da hormonski poremećaji ili upotreba kontraceptiva utiču na rast hemangioma jetre, međutim, opisani su slučajevi porasta hemangioma posle terapije estrogenima u menopauzi, kao i spontani rast hemangioma u trudnoći.

Izvor: Novosti
 

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Dečji hemangiomi: Operacija samo ako mora
Oko 10 do 12 odsto hemangioma se iskomplikuju i zahtevaju hitnu intervenciju jer se pojavljuju ranice, krvarenje, infekcija, ostali se uglavnom sami povlače

Moćan prirodni lek: Nalivajte se sokom od cvekle!
I nutricionisti i naučnici se slažu u jednom - sok od cvekle idealna je zaštita za ljude sa srčanim oboljenjima...

Metformin štiti od raka
Možda ste upoznati sa metforminom kao jeftinim lekom koji koriste milioni ljudi sa dijabetesom tipa 2. Međutim, naučnici smatraju da on ima i antikancerogena svojstva.

Super tata: smršao 18kg da spase ćerku
Kako bi mogao da donira deo jetre svojoj ćerki Džezlin i tako joj spasi život, Eduardo Kamargo smršao je 18 kilograma...

Prednosti stevije | 21.03.2013
Prednosti stevije
Stevija rebaudiana, ili jednostavno stevija, bliska je rođaka suncokreta i raste u tropskim predelima Severne i Južne Amerike. U umerenoj klimi stevija može da se gaji kao kućna biljka.

Bolest vreba iz parkova
Kućni ljubimci mogu da prenesu brojne zarazne bolesti, tzv. zoonoze.

DEPRESIVNI STE? Proverite da nemate manjak folne kiseline i vitamina B12
Nizak unos folne kiseline i vitamina B12 povezan je sa povišenim rizikom od melanholične depresije

Najvažnija pitanja o anemiji kod beba
Saznajte šta sve može dovesti do anemije kod beba i kako se ona leči.

Pročistite organizam od otrova koje unosite svaki dan
Nakon više od dve decenije rada i usavršavanja dijeta i metoda detoksikacije, nutricionistica En Luiz Gitleman ponovno je obradovala sve pobornike zdravog života. 64- godišnja autorika tridesetak knjiga, koje uključuju revolucionarne dijete i savete kako umornom organizmu pružiti preko potrebnu pobudu i vratiti vitalnost, ovog je puta osmislila detoksikacijski plan koji uključuje takozvani čudotvorni napitak.

Lečenje pod UV lampom
Fiziološka žutica, posledica nezrelosti organizma. Stručnjaci upozoravaju: nije svako žutilo kože bezazleno.