Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Trogodišnjak na motoru (igrački) uleteo u opasnu raskrsnicu! (VIDEO) Trogodišnjak na motoru (igrački) uleteo u opasnu raskrsnicu! (VIDEO) Trogodišnji dečak je na svom malom motoru na baterije vozio dva kilometra...
Međunarodni dan ljudskih prava
Објављено: 10.12.2011

U Svetu se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Zvaničnici u Srbiji kažu da Srbija napreduje u zaštiti prava građana, ali ne u meri u kojoj se to očekuje.

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. Tada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika".

Zaštitnik građana Saša Janković ukazao je da Srbija iz dana u dan napreduje u pravcu ostvarivanja standarda ljudskih prava, ali da taj napredak nije dovoljno brz i odlučan koliko građani s pravom očekuju.

"Kod nas administracija i izvršna vlast i dalje veruju da ostvarivanje prava građana zavisi od njihove volje i da građanin ostvaruje prava kada i u kolikoj meri to administracija odobri, a ne da je to pre svega propisano zakonima i da se zakoni imaju sprovoditi bez previše političke komponente", kazao je Janković agenciji Beta.

On je naveo da su prioriteti odlučno, beskompromisno sankcionisanje kršenja ljudskih prava, ali i jedno šire obrazovanje i upoznavanje i administracije i samih građana sa pravom sadržinom ljudskih prava.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Nevladina organizacija Liga eksperata LEX dodeliće šest nagrada Vitez poziva istaknutim pojedincima koji su životom i radom branili univerzalne vrednosti.

Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti u Narodnom pozorištu u 12.00 sati, najavili su organizatori.

"Vitezovi poziva" biće odlikovani medaljom sa Aleksandrijskim svetionikom.

Izvor: Beta

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Marković: Zadovoljavajuće stanje u oblasti ljudskih prava
Stanje u oblasti ljudskih prava u Srbiji je zadovoljavajuće, a propisi su u skladu s najvišim svetskim standardima, izjavio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava Milan Marković.

Međunarodni dan tolerancije
U Srbiji se danas obeležava 16. novembar, Međunarodni dan tolerancije.

Međunarodni rukometni turnir u Pirotu
Povodom 56. rodjendana Omladinskog rukometnog kluba Pirot, ovaj klub 9. septembra organizuje Međunarodni turnir u sportskoj dvorani „Kej“.

Obeležava se Svetski dan deteta
Svetski dan deteta obeležava se 20. novembra, a Srbija ga dočekuje sa oko 140.000 dece koja žive ispod granice siromaštva.

Svetski dan deteta | 20.11.2012
Svetski dan deteta
Danas se obeležava Svetski dan deteta, 20. novembar, a Srbija ga dočekuje uz oko 400.000 dece za koju se zbog socijalne ugroženosti izdvaja neka vrsta materijalne nadoknade.

U Pančevu izložba o borbi protiv nasilja nad ženama
Izložba plakata "Borba protiv nasilja nad ženama" biće otvorena u ponedeljak, 19. septembra, u holu Gradske uprave u Pančevu, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na rodno zasnovano nasilje, saopšteno je danas iz Zavoda za ravnopravnost polova.

Gej TV spot šokirao Crnu Goru
Sporni spot projekta "U redu je biti drugačiji!" prikazuje grupu mladića koji prate prenos fudbalske utakmice, a nakon postignutog gola, dvojica od njih slave poljupcem.

Međunarodni dan gluvih i nagluvih
Međunarodni dan gluvih i nagluvih, 29. septembar, danas će biti obeležen svečanom akademijom u pozorištu "Slavija", najavio je Savez gluvih i nagluvih Srbije.

Dantea izbacuju iz škole zbog gejeva i Jevreja
Organizacija "Gherush 92" koja obavlja konsultantske poslove za agencije UN po pitanjima ljudskih prava, rasizma i diskriminacije, smatra da bi "Božanstvenu komediju" trebalo izbaciti iz školskih programa.

Evropa uvela zabranu vezanu za naučnu upotrebu embriona
Evropsko pravosuđe je zabranilo patentiranje u svrhe naučnih istraživanja procesa korišćenja ljudskih embriona i njihovog uništavanja, preneli su francuski mediji.