Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Vapaj devojčice u prodavnici igračaka: Mi ne volimo samo roze boju (VIDEO) Vapaj devojčice u prodavnici igračaka: Mi ne volimo samo roze boju (VIDEO) Malu Rajli iznervirala je kupovina u prodavnici igračaka kada je primetila da su sve...
Zarazan ujed krpelja
Објављено: 10.05.2011

Uz prolećno vreme stigla i Lajmska bolest, koja muči mnoge ljubitelje prirode. Nemarnima prete i bakterije i virusi. Nelečenje dovodi do promena na nervima.

Zarazan ujed krpelja

Sa prvim lepim danima, počeli su da pristižu i prvi pacijenti sa lajmskom bolešću u Kliniku za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Ovog proleća ujedima krpelja zaraženo je 30 Novosađana, od kojih je 18 zadržano na lečenju.

Međutim, lekari upozoravaju da to nije konačan broj obolelih, jer mnogi sa tela krpelje uklanjaju sami, a simptome lajmske bolesti osete - i nekoliko godina kasnije.

- Olako se zanemari crvenilo od ujeda krpelja, koje se brzo povlači, kao i osećaj zamora, blago povišena temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima. Nažalost, nelečenje dovodi do promena na nervima - objašnjava dr Jovan Vukadinov, načelnik Infektivne klinike, kako nemaronst može “skupo” da košta. - Pravilnim vađenjem krpelja, u roku od 12 sati, može da se izbegne zaraza.

Novosađani najviše šetaju po stazama Fruške gore i sremskom stranom obale Dunava, pa se tako najviše pacijenata i zarazilo lajmskom bolešću, a neznatan broj u gradskoj zoni. Ali, lekari upozoravaju

- krpelji ne “vrebaju” samo iz “visoke” trave...

- Deset godina nismo analizirali prisutnost krpelja u regionu, tako da ne znamo pouzdano brojnost i kritična mesta. Zato nam je to urgentan zadatak - najavljuje dr Vukadinov. - Izradićemo mapu sa preciznim podacima, po kojoj će moći i da se tretiraju najezde insekata. Taj posao će se raditi naredne četiri godine u celoj Vojvodini.

Inače, krpelji ujedaju, obično, na mestima gde je koža najtanja, na pregibima kod zglobova, pa se teško uočavaju. Ako se već to desi, velika je opasnost ako parazita ujedeni sami uklanjaju, umesto da se obrate lekarima.

Lajmska bolest može da se javi i nekoliko meseci posle ujeda krpelja. Veoma brzo bolest se širi na sve organe, što može da ošteti srce i krvne sudove, čak i nerve. Ako se otkrije na vreme, do 35 dana od ujeda, leči se antibioticima, dok je kasnije neophodna terapija kortikosteroidima.

- Šetači bi, pored odeće dugih nogavica i rukava, trebalo da kožu tretiraju zaštitnim sredstvima, izbegavaju nepokošene terene, dobro se pregledaju posle šetnje i, obavezno, provere teme glave, koje je, praktično, nezaštićeno - savetuje dr Vukadinov.

Simptomi i do 32 dana

Otok i crvenilo na mestu uboda, koje je toplo i nije bolno, javlja se do 32 dana nakon ujeda krpelja. Često, te promene na koži izostaju, a retko se javljaju i povišena temperatura, malaksalost, glavobolja i regionalno uvećanje limfnih žlezda. Ako se bolest ne prepozna i ne leči na vreme, nakon više meseci ili godina, javljaju se teški neurološki ispadi, kardiološke smetnje, promene na zglobovima i koži.

Oprez i testiranje

Prvi simptomi lajmske bolesti mogu se javiti sa višemesečnim zakašnjenjem, pa se ujedenima 33 dana posle uklanjanja krpelja savetuje testiranje krvi na tu skrivenu zarazu. Inače, lekari upozoravaju da, pored lajmske bolesti, krpelji ujedom prenose i mnoštvo virusa i bakterija.

Izvor: Novosti

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Zbog krpelja postali vegeterijanci
Ujed krpelja može izazvati ozbiljnu alergiju na meso, pokazala su nedavna istraživanja.

Pazi, krpelj! | 04.05.2011
Pazi, krpelj!
Ujed krpelja može biti veoma opasan ako je insekt zaražen bakterijom koja kod čoveka izaziva lajmsku bolest.

Hemoragična groznica na Kosovu?
U Kliničkom centru u Prištini potvrđen je prvi slučaj hemoragične groznice, nakon porasta temperature vazduha i veće pojave krpelja na Kosovu.

Počinje sezona krpelja
Sekretarijat za zaštitu životne sredine apelovao je na građane da se zaštite od krpelja, s obzirom na to da se oni pojavljuju s prvim toplim prolećnim danima, kada zbog promene dužine dana i temperatura traže domaćina.

Izložba pasa u Nišu
Međunarodna izložba pasa biće održana u nedelju u niškoj Tvrđavi.

Krpelji, opasne napasti
Krpelji se pojavljuju s prvim toplim prolećnim danima, kada zbog promene dužine dana i temperatura traže domaćina.

Lajmska bolest stiže preko krpelja
Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, od početka godine Savetovalištu za lajmsku bolest se obratilo oko 530 osoba zbog uboda krpelja, pojave crvenila na mestu uboda ili drugih simptoma sa sumnjom na lajmsku bolest. U istom periodu bolest je utvrđena kod 56 ljudi.

Krpelj mora napolje | 22.04.2011
Krpelj mora napolje
Rizik od infekcije raste sa dužinom boravka krpelja na koži. Zbog toga je važno da se krpelj što pre izvadi, najbolje u toku prva 24 sata

Stres na poslu je zarazan kao i grip
Ukoliko ste okruženi ljudima koji su stalno nezadovoljni i kukaju na platu, svoj ljubavni život i slične stvari, pripazite se jer stres koji oni osećaju može preneti i na vas.

Pošast koja vreba iz trave
Veliki su samo nekoliko milimetara, ali su izuzetno opasni. Poput komaraca, prenosioci su mnogih bolesti, ne samo u tropskim delovima nego po celom svetu. Reč je o krpeljima čiji ujedi nisu nimalo bezazleni.