Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Deca se plaše pande (VIDEO) Deca se plaše pande (VIDEO) Naravno, ne prave pande. Ko bi se nje mogao uplašiti?!...
Ugovorom zabranjena uloga oca
Објављено: 14.03.2012

Ispovest Novosađanke S. S., koja je u 35. godini svesno postala samohrana majka: Moj prijatelj - otac deteta potpisao da mu je uloga isključivo donorska.

Ugovorom zabranjena uloga oca

Novosađanka S. S. jedna je od desetak žena u Novom Sadu koja se odlučila na neobičan potez - da dobije bebu sklapanjem ugovora sa muškarcem. Čekajući ceo život na partnera sa kojim bi mogla da osnuje porodicu, ova tridesetpetogodišnja Novosađanka u ispovesti za „Novosti“ objašnjava zašto je svesno postala samohrana majka.

Osam godina sam protraćila na vezu koja nije vodila nikuda - počinje svoju neobičnu, ali odveć hrabru priču, S. S. - Kada smo se razišli, imala sam 30 godina. Posle mučnog i bolnog rastanka, nisam više htela da gubim vreme na muškarce koji ne znaju šta hoće od života. A, ja sam znala šta želim. Htela sam po svaku cenu - dete.

Iako je rešila da sledeći njen partner bude onaj sa kojim će osnovati porodicu i verovala da će ga vrlo brzo naći, prevarila se.

Kad sam shvatila da je moja želja da dobijem dete toliko velika da, zapravo, moj biološki sat vija muškarca, uspaničila sam se. Što sam ih više jurila, oni su više bežali.

U 33. godini počela je da razmišlja o tome da ode u banku sperme. Međutim, kako u Srbiji ta vrsta banke ne postoji,odlučila je da ode u Hrvatsku, gde imaju čak dve ovakve banke.

Uvidevši koliko sam odlučna u nameri, moj dugogodišnji prijatelj, koji je sa mnom proživeo celu moju životnu priču, predložio je da on bude donor - priča sagovornica „Novosti“.

On je na tu ideju došao jer je njegova poznanica iz Srbobrana, pre skoro deset godina, isto to uradila sa svojim najboljim prijateljem. Ta žena sada ima sina, osnovca, ali je njegov otac, a njen donor i prijatelj, u Australiji.

Po ugledu na ugovor kakav je sklopila ta žena iz Srbobrana, sačinili smo i mi jedan - priča S. S., pokazujući,za naše prilike, gotovo nadrealan ugovor, koji je uredno uveren u sudu. - U njemu on priznaje da je otac deteta, ali da mu je uloga isključivo donorska i da se odriče svakog prava nad njim. Ugovorom je meni prepustio staranje o njemu, svako donošenje odluka, a ja sam se obavezala da ga nikad neću teretiti za obaveze koje bi kao otac zapravo imao - kaže ona.

San se ispunio. Ova odvažna Novosađanka sada ima jednogodišnju devojčicu. Kako kaže, mladih žena koje se kolebaju poput nje u Novom Sadu ima mnogo, ali samo se mali broj njih odluči da nešto i preduzme kako bi se ostvarile u majčinstvu.

Advokat: "Nije po zakonu"

Čuo sam da postoje slučajevi u kojima se muškarac i žena dogovore da će da dobiju dete - kaže advokat Milan Đukić. - To nikoga ne treba da čudi, ukoliko se ima u vidu činjenica da se starosna granica kada se muškarci odlučuju za porodicu znatno pomerila. Međutim, niko ne može unapred da se odrekne prava deteta i takav tip ugovora u našoj zemlji nije validan i nije po zakonu, već može biti isključivo interne prirode.

Izvor: Novosti

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Lekari prete štrajkom
Lekari u Srbiji organizovaće masovne proteste i štrajk ukoliko poslanici u Skupštini Srbije usvoje predlog Zakona o platama u državnim organima i javnim službama.

Rodila bebu po ugovoru
Ispovest Novosađanke S. S., koja je u 35 godini svesno postala samohrana majka: Moj prijatelj - otac deteta potpisao da mu je uloga isključivo donorska.

Zašto devojčice vole roze
Muškarci vole plavu i zelenu, a žene crvenu i roze boju zbog tradicionalne podele uloga.

Penelope Kruz: Sin mi je promenio život
Španska glumica otkrila je da joj je uloga majke kompletno promenila život.

Čačak: Majka i petoro dece uskoro na ulici?
Samohrana majka petoro maloletne dece, Zorica Zimonjić (49), ostala je bez posla u JKP “Komunalac”, gde je radila na selekciji otpada. Neprijatno iznenađenje, veli, sačekalo ju je kada se - posle bolovanja - vratila na posao, iako je imala obećanje da će, posle godinu dana provedenih u ovom preduzeću pod ugovorom, dobiti stalno zaposlenje.

Surogat materinstvo uskoro bi trebalo da bude pravno regulisano
Surogat materinstvo, odnosno rađanje za drugog, uskoro bi trebalo da bude pravno regulisano u Srbiji, tako da će se odnosi između majke koja će nositi i roditi dete za drugu ženu i njenog supružnika ili vanbračnih partnera koji će preuzeti dete posle rođenja, uređivati ugovorom.

Tinejdžeri u SAD manje piju, više konzumiraju marihuanu
Sve više američkih tinejdžera koristi marihuanu, za koju smatraju da predstavlja najmanji rizik za zdravlje, dok je potrošnja alkohonih pića među njima opala na najniže vrednosti od sedamdesetih godina prošlog veka, utvrdio je tim stručnjaka sa Univerziteta Mičigen.

Zabranjena imena za decu
Ima raznih imena – od onih uobičajenih do potpuno bizarnih. Ako se pitate koja su od njih zabranjena i gde – evo odgovora.

Ispovest „oca po ugovoru“
Ispovest Dragana L. (38), koji je očinstvo sa S.S., u nameri da joj pomogne, regulisao ugovorom: Ženi koju cenim pomogao sam da postane majka. Nisam monstrum, imam već dvoje dece.

Solarijum zabranjen u Kaliforniji
Kalifornija je postala prva američka država koja je zabranila upotrebu solarijuma mlađima od 18 godina.