Najčitanije
Zanimljivi video klipovi
Dečak koji obožava hevi metal (VIDEO) Dečak koji obožava hevi metal (VIDEO) Odavno se zna da klasična muzika može da opusti nervoznu bebu i da joj pomogne da...
Beba od godinu dana u pubertetu!
Објављено: 27.03.2012

Moja ćerka je već sa godinu dana dobila stidne dlačice. Bili smo u šoku i vodili je kod brojnih lekara u zemlji.

Beba od godinu dana u pubertetu!

Dijagnostifikovanje je trajalo skoro dve godine. Na kraju je pedijatar u Institutu za majku i dete u Beogradu rekao da je u pitanju prerani pubertet. Primila je terapiju i to je samo po sebi nestalo. Lekar je rekao da je to faza i da bi trebalo da bude sve u redu - kaže za „Alo!“ Beograđanka K. LJ. I dok u Srbiji zvanične institucije nemaju tačan broj koliko je dece pre osme godine već imalo pubertetske promene na telu, u Hrvatskoj je javnost šokirana podatkom da je kod njih registrovano čak 100 takvih slučajeva. Tamošnji stručnjak pedijatar dr Miroslav Dumić je naveo podatak da je najmlađa osoba među pubertetlijama jedna dvogodišnja devojčica! Lekari u Srbiji, iako statistiku nemaju, kažu da su se sa ovim slučajevima ipak susretali.

Imao sam do sada prilike da vidim nekoliko slučajeva preranih znakova puberteta kod dece. Važno je istaći da se u svim tim slučajevima radi o urođenim ili stečenim poremećajima na nivou endokrinih žlezda koji se, ako se na vreme otkriju, uspešno leče na našim klinikama - kaže doktor Nedeljko Radlović iz Univerzitetske dečje klinike u Beogradu i dodaje da se ovde ne radi o pubertetu u njegovom punom obliku, već je reč o pojavljivanju nekih njegovih znakova. Neki roditelji male devojčice dovode lekaru kada primete rast dojki i pojavu pubičnih dlaka, dok drugi to čine tek kada dođe do pojave menstruacije, koja se čak može javiti od treće do pete godine, a ponekad i ranije! Takođe, uočava se i promena ponašanja devojčice, koja postaje koketna slično devojkama u pubertetu.

Primetili smo da se beba takoreći trlja o ćebe ili neke druge stvari, kao mačka. Objasnili su nam da je upravo to jedan od simptoma - kaže naša sagovorinica K. LJ. Drugi slučaj devojčice koja je imala hormonalni disbalans završio se tako što je njoj ordinirana hormonska injekcija dnevno do puberteta. Merili su joj veličinu šake, jer je navodno to jedan od načina na koji se prati da li je razvoj ubrzan ili usporen. U slučaju naše ćerke je išao znatno sporije, pa je čak postojala opasnost da ne uđe u pubertet kada bi trebalo. Ipak, njoj je ordinirana hormonska terapija, koju će morati u vidu injekcija da prima sve dok ne bude nastupio period puberteta - objašnjava Sanja M. iz Beograda. Kako za „Alo!“ objašnjavaju u Domu zdravlja Novi Beograd, rentgenski snimak kostiju pokazuje njihovu zrelost koja odgovara mnogo starijim osobama.

Nekada se mogu videti potpuno srasle epifizne hrskavice, što znači da dalji rast nije moguć, to jest da je osoba dostigla zreli nivo razvoja. Da bi se uspostavila dijagnoza, potrebno je endokrinološko ispitivanje nivoa hormona FSH i LH i testovi stimulacije. Po potrebi se radi i neuroradiološko ispitivanje - objašnjavaju u domu zdravlja.

Trudnoća u petoj godini!

Prerani pubertet je mnogo uočljiviji kod devojčica, koje čak dobijaju građu i proporcije devojaka u pubertetu ili odraslih žena. U svetskoj medicinskoj praksi zabeležena je seksualna zrelost, pa čak i graviditet, to jest trudnoća devojčice od 5,5 godina!

Hormonalni poremećaj

Prevremeni ili preuranjeni pubertet definisan je kao hormonalni poremećaj koji dovodi do polnog sazrevanja kod devojčica pre osme i dečaka pre desete godine. On se najčešće manifestuje kroz rast grudi kod devojčica, stidnih dlačica i menstruacije, a kod oba pola u vidu dlaka ispod pazuha i na nogama. Takođe je primetan ubrzani rast i veća telesna težina. Pravovremenim uzimanjem terapije sve ove pojave mogu biti zaustavljene, što znači da se telo može vratiti u pređašnje stanje. Važno je istaći i da deca kod koje se ustanovi ovakva vrsta hormonskog poremećaja nemaju nikakvih intelektualnih i sličnih problema, ali se njihov identitet obično skriva zbog osetljivosti uzrasta u kom se nalaze i zaštite od žigosanja okoline.

Izvor: Alo

Podeli
Komentari

Drugima se dopalo i:

Ucitavanje...
Povezani tekstovi
Visoka stopa smrtnosti novorođenčadi
Na hiljadu živorođenih u Srbiji umre 6,7 odojčadi. Broj umrlih beba se, ipak, iz godine u godinu smanjuje.

Nicanje mlečnih zuba
U proseku, za godinu dana beba ima šest zuba. Obično prvo niču dva središnja donja sekutića, a tek posle nekoliko meseci niču i gornje jedinice

Povedite bebu na
Tradicionalno takmičenje u puzanju beba - "Puzijada", u organizaciji časopisa "Moja beba", biće održano u nedelju 20.maja, u 11 časova, na drugom spratu tržnog centra Delta City.

Pokloni za 77 beba u Kruševcu
Gradonačelnik Kruševca Dragan Jovanović istakao da je predviđeno i da nezaposlene porodilje mesečno dobijaju po 10.000 dinara.

Mladima se sve više daju lekovi protiv stidljivosti
Sramežljivost i potištenost obično se smatraju normalnom, prolaznom fazom u pubertetu. Međutim, sve više mladih Britanaca dobija lekove ako se ovako osećaju.

Zašto vaša beba još ne počinje da govori?
Neke bebe počnu da pričaju ranije, neke kasnije. Ako beba posle godinu dana još uvek ništa ne priča, roditelji različito reaguju.

Vodič kroz život bebe: Dvanaesti mesec
Većina beba u ovom uzrastu hoda bez podrške. Prilikom hodanja beba stalno pada, jer još uvek nema koordinisane pokrete. Ukazuje na stvari, ljude i željeni pravac prstima, steže predmete i lako razlikuje male predmete, ali ne može da ih sakupi. Beba pomaže pri oblačenju.

Zubata beba - devojčica rođena sa dva prednja zuba
Novorođena devojčica šokirala je svoje roditelje sa prvim osmehom i to zato što je imala dva potpuno formirana prednja zuba.

Zemun: Osam beba dobilo infekciju
Bolnica za ginekologiju i akušerstvo KBC “Zemun” od subote više ne prima buduće majke zbog infekcije od koje je u protekle dve nedelje obolelo osam beba.

Rekord u Zaječaru: Za 24 sata rođeno sedam beba
Čak sedam beba ugledalo je svet u protekla 24 sata u zaječarskom porodilištu, tako da je današnji praznik, Sveti Ilija, doneo dosta radosti mladim parovima iz Zaječara i okoline.